Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, a apărat necesitatea ca Comisia Europeană să adopte măsuri specifice, urgente și ambițioase. asigurarea aprovizionării fermierilor cu îngrășăminte, deoarece acestea sunt produse esențiale pentru garantarea randamentelor culturilor și, odată cu aceasta, o aprovizionare suficientă cu hrană pentru populație.

Luis Planas a prezentat o comunicare către Consiliul Miniștrilor Agriculturii din Uniunea Europeană (UE), susținută de 149 Statele membre, care propune o serie de acțiuni pe termen scurt, mediu și lung pentru a asigura disponibilitatea îngrășămintelor la prețuri accesibile. Această propunere completează comunicarea făcută chiar de Comisie, care pentru ministrul spaniol constituie o analiză foarte bună a situației, dar nu este foarte ambițioasă și nu are un nivel suficient de specificare.

. Ministrul a explicat că este necesar să se acorde fermierilor certitudine prin măsuri concrete într-un moment în care aceștia iau deja decizii cu privire la plantare, pentru a preveni aruncarea sau reducerea semnificativă a fertilizării culturilor.

Îngrășămintele, a amintit Planas, acționează ca nutrienți ai culturilor, iar utilizarea lor este esențială pentru a garanta randamentele producției și pentru a atinge un nivel suficient. Dar chiar acum există o problemă serioasă de accesibilitate la ele, deoarece au suferit o creștere semnificativă a costului -a 00 % între septembrie 32 și septembrie 32 în Uniunea Europeană – ca a consecință a costurilor ridicate ale energiei, deoarece gazul este un material de bază indispensabil pentru fabricarea acestuia. Această creștere a costurilor a avut printre consecințe și închiderea a jumătate din fabricile europene de producție a amoniacului.

Din acest motiv, ministrul a explicat că un plan de acțiune imediat, cu un cuprinzător strategie pentru a asigura disponibilitatea îngrășămintelor și a susținut ca Comisia să caute mecanisme de sprijin dincolo de autorizarea unei creșteri a ajutorului de stat.

Pe lângă facilitarea accesului imediat la îngrășăminte, Spania se angajează să adopte măsuri și pe termen mediu și lung, vizând îmbunătățirea autonomiei Europei în producția și furnizarea de îngrășăminte și corectarea dependenței menținute până în prezent de gazele și produsele fabricate în Rusia. De asemenea, să fie adoptate inițiative pentru a căuta surse alternative în economia circulară, cum ar fi recuperarea nutrienților din gunoi de grajd și dejecții.

Este, de asemenea, necesar să avansăm în fertilizare care realizate de fermieri cu o utilizare mai eficientă și mai durabilă a produselor, pentru care consilierea este esențială. Printre aceste măsuri pe termen mediu și lung, ministrul a citat promovarea noilor tehnologii și a agriculturii de precizie pentru ca dozele aplicate să fie ajustate la nevoile reale ale culturilor, și să le încurajeze pe cele care sunt fixatoare de azot. Toate aceste măsuri vor fi incluse în foaia de parcurs pentru îngrășăminte pe care ministerul o va întocmi cu colaborarea organizațiilor și entităților din sector.

Luis Planas a mai avut o întâlnire bilaterală la Bruxelles cu noul ministru suedez al afacerilor rurale, Peter Kullgren, care tocmai a încheiat o lună de mandat, și o întâlnire trilaterală cu miniștrii din Agricultura Ungariei, István Nagy, și a Belgiei, David Clarinval.

La care se adauga informație Luis Planas se angajează să abordeze urgent tranziția energetică în sectorul pescuitului
Sursa: Guvernul Spaniei – Planas pledează în Uniunea Europeană pentru măsuri care să asigure disponibilitatea îngrășămintelor pentru fermieri