Președintele Federației Asociațiilor de Emigranți Români din Spania, Miguel Fonda Ștefănescu, candidează la primăria Madridului, pe lista principalului partid din opoziție.

În declarații făcute publicației noastre, Miguel Fonda Ștefănescu spune a luat această decizie după ce a primit o propunere din partea candidatului PSOE la conducerea primăriei Madrid, Miguel Ángel Carmona și că vrea să ajungă să lucreze în domeniul imigrației.

Totul a pornit de la o propunere venită de la domnul Carmona și am acceptat să candidez pe lista Partidului Socialist, pe locul 25. Cu toate că sondajele sunt destul de strânse, dacă ajung în guvernul local mi-ar plăcea să pot ajuta la integrarea tuturor străinilor din Madrid și în special a românilor”, ne-a declarat Miguel Fonda, în calitate de candidat pe lista PSOE la primaria orașului Madrid.

Consiliul Local al primăriei Madrid are 57 de locuri, iar poziția 25, ocupată de Miguel Fonda Ștefănescu este cea mai înaintată pe o listă a PSOE dintr-un oraș cu minim 50 de mii de locuitori din Spania.

Dezamăgit de politica guvernului României față de diaspora

Președintele FEDROM mărturisește că a luat decizia de a candida și din cauza lipsei de comunicare cu autoritățile române care, în opinia sa, neglijează comunitatea românească din Spania.


Am avut recent, la Ambasadă, o discuție destul de aprinsă cu domnii deputați din Comisia Românilor de Pretutindeni pentru că ei doresc să stabilească în România cum ar trebui să ne organizăm noi în Spania, prin acel Congres al Românilor de Pretutindeni și pe de altă parte ne resping proiectele asociațiilor. La ultima sesiune de proiecte pentru românii din străinătate, Departamentul Românilor de Pretutindeni din cadrul guvernului de la București a finanțat 40 de proiecte în România. Și din acest motiv, am ales să fac pasul ca să pot ajuta mai mult străinii și pe românii din Madrid”, a mai spus candidatul PSOE la Consiliul Local al Madridului.

Miguel Fonda: FEDROM nu participă la campania electorala

Miguel Fonda nu renunță deocamdată la conducerea FEDROM, care înglobează 38 de asociații active în toată Spania și susține faptul că prezența sa pe lista unui partid nu afectează activitatea federației.


Dacă voi ajunge în Consiliul Local al Madridului, desigur, voi demisiona de la conducerea FEDROM și vom convoca alegeri pentru un nou președinte. Ceea ce aș dori să se înțeleagă este faptul că această participare pe lista lui Miguel Angel Carmona este o decizie personală și mă reprezintă doar pe mine, ca persoană. Pe toată durata campaniei m-am reprezentat doar pe mine, iar FEDROM nu a fost implicată absolut deloc”, ne-a precizat Miguel Fonda Ștefănescu, președinte al Federației Asociațiilor de Emigranți Români din Spania, încă din 2004.

Voturile românilor din Madrid înseamnă 2 consilieri

Șansele de a ajunge consilier municipal la Madrid depind și de participarea românilor din capitala Spaniei, care formează o comunitate destul de mare, cu 70.000 de locuitori.

Din nefericire, românii nu sunt încă destul de conștienți de importanța exercitării votului și doar 12 mii s-au înscris în registrul electoral spaniol. Dacă ar vota toți românii din Madrid, participarea lor ar însemna alegerea a 1 sau chiar 2 consilieri”, a mai spus Miguel Fonda, care nu a dorit să confirme sau să infirme dacă este membru al PSOE.

Miguel Fonda nu are propuneri speciale pentru români, pentru că, după cum spune, dorește să contibuie la „bunăstarea și integrarea tuturor străinilor”.

Una dintre propunerile lui Miguel Angel Carmona, care candidează la funcția de primar al Madridului, este eliberarea unui carnet pentru imigranții fără acte ca să aibe și ei drept la asistență socială, la ajutoare și eventual la adăpost, iar alta prevede renovarea a 140.000 de locuințe sociale din Madrid care sunt sub orice critică. Această operațiune ar duce și la o creștere a economiei și a locurilor de muncă”, mai spune Miguel Fonda.

Președintele FEDROM are 65 de ani și s-a născut la Paris, după care a ajuns în Spania împreună cu părinții. Participă în activitatea ONG-urilor dedicate integrării străinilor și românilor încă din 2002, iar din 2004 este președintele FEDROM, una dintre federațiile reprezentative ale românilor din Spania.