După românii din Italia, care în 2014 au trimis în România peste un miliard de dolari, cei din Spania sunt pe locul al doilea în topul emigranților care transferă bani acasă.

Potrivit datelor prezentate de la București de reprezentanții Moneygram, majoritatea banilor trimiși anul trecut în România de românii din străinătate (87%) vin din Uniunea Europeană, în timp ce din SUA și Canada vin 9%, iar 4% din alte state.

Firma de transferuri de bani a anunțat, pe baza datelor centralizate de Banca Mondială. că în 2014, din Italia au intrat cei mai mulți bani, cu puțin peste un miliard de dolari, iar din Spania au fost trimiși în România 792 milioane dolari.

Aceasta este lista țărilor de unde românii trimit cei mai mulți bani acasă:

  • Germania – 451 milioane dolari
  • Ungaria – 220 milioane dolari
  • SUA – 199 milioane dolari
  • Israel și Marea Britanie – câte 104 milioane dolari,
  • Canada – 98 milioane dolari
  • Austria -76 milioane dolari
  • Franța – 58 milioane dolari.

Potrivit Moneygram, condițiile de muncă și cele economice au modificat preferințele românilor pentru o țară sau alta. Astfel, se observă o tendință de emigrare spre țările europene mai bogate.

„Românii care au lucrat în Spania, Italia, Grecia şi în ţările din sud  merg către nordul continentului, Germania, Marea Britanie, Suedia, Norvegia”, spune Radu Pojoga, directorul regional al MoneyGram pentru Europa de Sud-Est. Acesta a menționat că valoarea medie a unui transfer este de 300 de euro.

Pe de altă parte, România începe să devină o țară de destinație pentru migranții filipinezi și indieni, care, la rândul lor, trimit la rândul lor bani acasă, în țările de origine.

Piața româneasca s-a clasat pe locul cinci în Europa Centrala și de Est, primind peste 3,4 miliarde de dolari numai anul trecut, potrivit Băncii Mondiale.