Exista si articole de opinie despre lucruri pozitive si unul dintre acestea este prezenta compatriotilor nostri pe listele electorale de la alegerile locale din 22 mai. Indiferent de culoarea politica si de credinta pe care o au in acest demers de a candida si de a milita in cadrul unui partid din Spania, cred ca este un mare act de curaj. Jumatate din viata ne-o irosim pizmuindu-i pe cei care au initiativa si pe cei care ajung sa ne reprezinte, dar nu facem nimic ca sa-i inlocuim cu altii mai buni. Nu participam la alegeri, nu votam, nu protestam, dar ne plingem!

Romanii din Spania care au avut curajul de a se angaja intr-o cursa electorala, care pentru foarte multi dintre ei poate fi o infrangere sigura, avand in vedere ca majoritatea nu ocupa pozitii eligibile, cred ca sunt demni de lauda pentru faptul ca se manifesta si pentru ca in mod public isi exprima inclinarea fata de un partid sau fata de altul.

Chiar daca unii dintre ei sunt motivati de interese personale, nu cred ca trebuie sa-i privim cu neincredere si cu invidie, pentru ca pana la urma, principiile binelui comun se sustin pe binele propriu. Desigur, discutia despre verticalitatea morala a unui ales se poate judeca doar dupa ce a ocupat o functie. Acest lucru se poate face insa doar in Romania. Aici, in Spania, unde traiesc aproape 1 milion de romani, dintre care peste 700 de mii au drept de vot, dar numai 103 mii au solicitat acest drept, orice actiune sociala care ii pe romani ca protagonisti este un punct pentru imaginea noastra care nu se construieste decat pe baza stirilor negative din presa pe care o citesc partenerii nostri spanioli.

In perioada 2007 ? 2009, moratoriul care ne impiedica sa lucram ca angajati pe piata muncii in Spania a fost decis de guvern la presiunea sindicatelor, care se temeau de o avalansa de muncitori. Avalansa a venit cum era de prevazut, insa un an de moratoriu ar fi fost suficient si justificat. Taberele de tigani si de romani, care venisera la munca in agricultura, impanzisera insa Castilla La Mancha, iar acea imagine care nu era reprezentativa pentru toti romanii ne-a facut pe toti sa suportam inca un an de moratoriu, dupa care a venit criza economica si cei care fusesera obligati sa lucreze pe cont propriu erau atunci lipsiti de orice ajutor social. Se spune ca daca ar fi fost mai multi romani inscrisi in sindicate, moratoriul ar fi fost evitat si cred ca asa ar fi fost. Din pacate insa, noi, romanii, ne-am obisnuit sa credem ca putem trai mai bine intr-o societate in care nu trebuie sa ne lasam vazuti prea mult. De fapt, asta este solutia si mama tuturor problemelor noastre. Coruptii, politicienii rau-voitori si cei care abuzeaza de inocenti mizeaza pe pierderea increderii in sistem. Acesta nu este perfect, dar poate fi schimbat si, ma repet, schimbarea adevarata se poate produce doar din interior.

De aceea, consider ca cei care ne reprezinta la aceste alegeri locale din Spania o vor face cum stiu ei mai bine si trebuie sa le multumim ca au acest curaj. In acelasi timp, cei 103.000 de romani care au avut constiinta de a se inscrie in registrul electoral si care vor putea sa voteze in localitatile lor merita toata stima. Doar daca ne facem vazuti putem controla imaginea pe care o avem in societatea in care trebuie sa ne integram si numai asa putem sa ne simtim vreodata din nou acasa.