Guvernul Spaniei a aprobat un plan impotriva muncii la negru si sanctiuni impotriva firmelor care nu declara locurile de munca, in ziua in care somajul ajungea la 21 %, potrivit ultimului studiu privind populatia activa. Aproape 5 milioane de someri (4,9) si peste 1 milion 300 de mii de familii cu membri in somaj. Spania are o rata a somajului de 21,29 procente, de trei ori mai mare decat a Germaniei. Mai mult, studiul publicat la finalul lunii aprilie de Institutul National de Statistica mai arata ca unele regiuni ajung si la 30% somaj. In fata acestor date, guvernului nu ii ramane decat sa admita ca sunt rele si potrivit vicepremierului Alfredo Perez Rubalcaba, „suntem in cel mai prost moment, dar cu sperante de mai bine pentru lunile urmatoare„.

La randul sau, ministrul Muncii, Valeriano Gomez, cred ca „nu are importanta daca se atinge sau nu pragul de 5 milioane, ci sa cream locuri de munca. Si asta cat mai repede„.

Pentru a aduce venituri la buget si a reduce nivelul economiei subterane, de peste 20 la suta din PIB, executivul a aprobat un plan care prevede sanctiuni mai mari pentru firmele care nu declara contractele de munca. Amenda se mareste cu 3800 de euro pentru fiecare post de munca nedeclarat, de la 6200 la 10 mii de euro.

Noul decret prevede un termen de 3 luni pentru societatile comerciale care se gasesc in ilegalitate in prezent. In aceasta perioada, acestea au ocazia, potrivit ministrului Muncii, sa declare contractele de munca, insa dupa aceste 3 luni, nici o firma nu va fi iertata sau va fi obligata sa plateasca amenda pana la ultimul cent.

Planul intra in vigoare in luna iunie si va fi activ pana in decembrie 2012, avand ca principal obiectiv imbunatatirea situatiei economice si mai cuprinde si alte masuri de reducere a deficitului public. Este vorba in special de limitarea cheltuielilor din administratia centrala si din cele regionale.

Nici patronatele si nici sindicatele nu au primit cu bratele deschise decretul de combatere a economiei subterane, pentru ca este considerat dezechilibrat si insuficient.