Ziarul Românul din Spania este singura publicație românească distribuită acum în chioșcurile spaniole, cu toate că prejudecata universală este aceea că românii nu dau bani pe ziare sau că nu dau bani pe nimic.

Este adevărat și fals în același timp! Românii nu dau bani pe ziare și bine fac, mai ales dacă sunt de proastă calitate. Știm însă că orice consumator apreciază calitatea și faptul că primește în schimb exact ceea ce plătește.

În consecință, nu depinde decât de noi, creatorii de publicații, să-i convingem pe cititori că merităm să fim citiți.

După cinci ani și jumătate de apariție gratuită, ziarul Românul din Spania și toți cei care muncim la acest proiect facem un salt de credință.

Dacă am decis să ne asumăm acest risc, va fi numai pentru că nu am vrut să renunțăm să credem că românii merită mai mult decât ceea ce li se oferă acum.

Vrem să întâmpinăm nevoia cititorului de astăzi, care vrea să știe totul, acum, și fără nici un fel de eroare.

Vrem să avem libertatea de a crea și de a susține un ziar care servește întregii comunități, o publicație care caută și produce știri de interes, vrem să informăm și dorim să fim apreciați tocmai pentru asta.

Am decis să facem acest pas ca să putem respecta promisiunea făcută, încă de la început, cititorilor noștri, și anume, că le vom oferi întotdeauna informația completă, tratată obiectiv, profesionist și fără partizanate politice, dar nici comerciale.

Vrem să fim o publicație care aparține cititorilor săi, care nu servește interesele unor firme, care finanțează ziarele doar ca să aibă mijloace alternative de marketing pentru alte produse.

Românul este singurul proiect jurnalistic profesionist, sută la sută românesc, fără acționari spanioli sau alți finanțatori străini în spatele său. Suntem o mână de jurnaliști profesioniști motivați de pasiunea pentru succesul unui proiect nobil: o publicație independentă, făcută de români pentru români.

Vânzarea publicației la chioșcurile de presă din Spania este un salt calitativ atât pentru distribuția ziarului nostru, care îi poate include acum și pe românii care nu mai frecventează așa-numitele locutorios sau care trec mai rar prin magazinele cu specific românesc, dar mai ales în ceea ce privește conținutul său.

Suntem conștienți de faptul că cititorii noștri sunt mult mai exigenți, cu atât mai mult cu cât li se cere să plătească pentru informație, dar acest lucru nu ne poate face decât bine. Românul nu a fost creat ca să producă vânzări, ci să fie un partener al comunității. Este o publicație care se adresează acelor români care nu se mulțumesc cu știrile incomplete de la televizor și care apreciază eforturile noastre de a crea un conținut original, util și, nu în ultimul rând, de a pune întrebări în numele lor, acolo unde este nevoie: la Madrid sau la București.

Ziarul Românul este cunoscut de românii din Spania, pentru că vreme de 5 ani și jumătate a fost primul care i-a informat despre cele mai importante evenimente care s-au produs aici sau acasă. A fost singura publicație românească care a prevăzut reactivarea restricțiilor de muncă din 22 iulie 2012 și care a cerut explicații oficialilor spanioli sau români atunci când a fost nevoie.

De asemenea, Românul este singurul ziar care a informat încă de la început, atât pe hârtie cât și online, prin pagina web www.romanul.eu, care primește acum zeci de mii de vizitatori lunar.

Este publicația care a reușit să evite presiunile politice și economice și care s-a ferit să promoveze falși lideri sau non-valori din rândul comunității. În același timp, nu ne-am ferit să spunem lucrurilor pe nume, chiar dacă asta a însemnat uneori să mergem împotriva opiniei generale, pentru că jurnalismul nu trebuie să cedeze nici în fața presiunilor, dar nici sub greutatea laudelor.

Nu în ultimul rând, ne bucură faptul că mai există publicații în limba română în Spania, pentru că numai așa putem demonstra cititorilor adevărata valoare a jurnalismului de calitate.

Ne vedem la chioșcuri!