Românii care vor un paşaport în Spania sunt scutiţi de acum înainte de traducerea unuia dintre documentele solicitate în mod obişnuit de Direcţia de Paşapoarte. Procedura de eliberare a paşapoartelor CRDS – cetăţeni români cu domiciliul în străinătate – s-a simplificat de câteva zile în Spania. Astfel, noutatea este că nu mai este nevoie de traducerea certificatului de rezident comunitar (NIE – foaie verde, indiferent de format – A4 sau tip card/tarjeta).

Decizia a fost luată de Direcția Generală de Pașapoarte din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, care a acceptă, în vederea confecţionării paşapoartelor, certificatele de rezidenţă în Spania fără traducerea acestora.

Reprezentanţii Consulatului Român de la Madrid ne-au precizat că astfel se facilitează procedura pentru cetăţenii români care solicită astfel de documente şi că datele înscrise în certificatele NIE sunt clare, nemafiind nevoie de de traducerea lor.

Paşaportul se elibereazã cetãţenilor români cu domiciliul în România (conform legii, o persoană poate avea un singur domiciliu şi o singură reședință) şi cetățenilor români cu domiciliul în străinătate.
Consulatul precizează că cetățenilor români care solicită pentru prima dată pașaport cu stabilirea domiciliului în străinătate, li se va reține cartea de identitate.
Noua procedură de eliberare a pașapoartelor electronice și a titlurilor de călătorie presupune prezența obligatorie a solicitantului la sediul consulatului, inclusiv a minorilor, având în vedere că este necesară prelevarea amprentelor, fotografia și semnătura digitală. De asemenea, este necesară prezentarea în original a tuturor actelor necesare eliberării documentelor de călătorie.

Amintim că pentru a solicita un paşaport simplu electronic, nu mai este necesară programarea, vă puteți prezenta la Secția Consulară de luni până joi, între orele 10.00-15.00. Taxa consulară este 100 euro, iar termenul de eliberare este de aproximativ 30 zile lucrătoare de la data depunerii cererii.

Informaţii suplimentare găsiţi pe site-ul Ambasadei României în Spania, la adresa madrid.mae.ro, la capitolul Servicii consulare.