Românii care se vor prezenta la consulate începând de luna viitoare nu vor mai plăti aproape nimic.

Majoritatea serviciilor consulare se vor oferi în mod gratuit după ce Legea 1 din 2017, promovată de PSD în campania electrorală, va suprima 102 taxe din administrație.

În cazul consulatelor, de la 1 februarie, vor rămâne în vigoare doar câteva taxe legate de pașapoarte, de acordarea vizelor, de reglementarea transportului naval și de cetățenia română.

Principalul serviciu plătit care va rămâne va fi eliberarea pașaportului simplu electronic care va costa 59 de euro (de la 100) și doar 20 de euro în cazul celui temporar.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat în 6 ianuarie decretul pentru promulgarea Legii 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Referitor la eliminarea taxelor consulare, Legea 1/2007 prevede la art. IX:

În anexa la Legea nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 728 din 28 octombrie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, literele A punctele 1 si 2, C punctele 1-12, D si E punctele 4-8 se abroga.”

Vedeţi mai jos, marcate X, taxele consulare eliminate:

taxe consulare eliminate_Page_1 web

taxe consulare eliminate_Page_2 web