Iceta și Maroto au justificat moștenirea lui Picasso și importanța operei sale într-o masă rotundă, care a fost moderată de Carlos Alberdi, comisar pentru comemorarea a 50 de ani de la moartea lui Pablo Picasso, care va avea loc pe 8 aprilie. .

Evenimentul s-a desfășurat în auditoriul standului Turespaña de la FITUR, târgul lider pentru piețele incoming și outgoing din Ibero-American organizat de Ifema și care anul acesta se desfășoară între 18 și 22 ianuarie.

La eveniment au fost prezenți și directorii muzeelor ​​care participă la programul oficial și reprezentanți din Turespaña; și a făcut posibilă valorificarea figurii lui Picasso, un simbol al creativității și un constructor al privirii moderne, care a proiectat la nivel internațional astfel de simboluri universale precum Guernica, emblemă colectivă în apărarea drepturilor omului.

Dar, în plus, a servit să evidențieze că acesta este primul omagiu adus lui Picasso pe care Spania îl organizează în colaborare internațională: guvernele Spaniei și Franței s-au alăturat într-o comisie binațională pentru a dezvolta acest program de anvergură internațională, care reflectă valabilitatea opera artistului, aprofundând în aspecte necunoscute ale operei sale.

Comemorarea acestui eveniment se bazează și pe generozitatea inestimabilă a Musée National Picasso-Paris, care a facilitat o largă diseminare a lucrărilor artistului.

50 de expoziții și evenimente pentru a sărbători PicassoCincizeci de expoziții, congrese, evenimente și alte inițiative vor celebra moștenirea artistică a lui Picasso în Europa și Statele Unite până în 2024.

În acest fel, în Spania publicul va putea urma un traseu prin viața și opera lui Picasso, de la Malaga nașterii sale până la A Coruña a copilăriei și Barcelona a pregătirii sale, alături de timpul petrecut la Academie. și mai ales Muzeul Prado din Madrid; destinații cărora li se alătură altele precum Bilbao cu o mare expoziție de sculptură.

Programul Picasso Celebration 1973-2023 a început în septembrie anul trecut și, de atunci, aproape 200.000 de persoane au putut vizita expozițiile temporare care au fost deja inaugurate la Fundația Mapfre, la Muzeul Național Thyssen-Bornemisza și la Muzeul Picasso Barcelona.

Pe plan internațional, din septembrie au fost deschise publicului și expoziții în Franța, Germania, Belgia, Elveția și Statele Unite.

În plus, pe tot parcursul anului 2023 programul oficial se va desfășura și în Spania la Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía; Muzeul Național Prado; Muzeul National Thyssen Bornemisza, care va gazdui un al doilea proiect; Muzeul de Arte Frumoase din A Coruña; Muzeul Picasso și Muzeul Casa Natal de Málaga; Muzeul Guggenheim Bilbao; Casa Encendida din Madrid și Barcelona, ​​Muzeul de Design din Barcelona și Muzeul Picasso din Barcelona, ​​care vor realiza și un al doilea proiect împreună cu Fundația Joan Miró.

Sărbătoarea Picasso 1973-2023 are sprijinul Telefónica în Spania și, în afara granițelor naționale, va avea loc anul acesta în țări precum Franța, Germania, Statele Unite, România și Principatul Monaco.

FITUR, târgul internațional de turism
FITUR, organizat de Ifema, este marele eveniment internațional al turismului din Spania și în această ediție va reuni peste 8.000 de companii expozante de pe cele cinci continente, peste 82.000 de profesioniști din sectorul turismului și 30.000 de vizitatori.

Turismul este unul dintre motoarele economiei spaniole, reprezintă 13% din PIB, iar de fapt Guvernul Spaniei pariază puternic pe reactivarea lui, atât de mult încât Planul de redresare, Planul de modernizare și competitivitate a sectorului turismului a avut 3.400 de milioane de euro și se estimează că va avea un impact total de 6.732 de milioane de euro asupra PIB-ului.

Dacă 2022 va fi amintit ca fiind anul redresării turismului după impactul pandemiei, FITUR caută acum să devină semnalul de plecare pentru o consolidare a redresării în 2023, în care sectorul să poată vedea din nou cifre pre-pandemice.

Prezentarea programului Anului Picasso, comemorarea a 50 de ani de la moartea pictorului din Malaga.

Mai multe informatii Președintele Guvernului inaugurează împreună cu SS. mm. Regii „Anul Picasso”, care comemorează 50 de ani de la moartea artistului spaniol (09.12.2022) Spania și Franța prezintă programul de activități pentru comemorarea a 50 de ani de la moartea lui Picasso (12.09.2023) Sărbătoarea Picasso 1973-2023. Dosar de presă (PDF) Sursa: Guvernul Spaniei – Reyes Maroto și Miquel Iceta prezintă Anul Picasso la standul Turespaña de la FITUR