Ministrul Drepturilor Sociale, Carles Campuzano i Canadés, a oferit prezentarea „Catalunia socială: (r)evoluția în așteptare” organizat de Fundația Pere Tarrés ca parte a Forumului său social. Campuzano și-a început intervenția cu o condamnare fermă a proiectului de lege privind serviciile sociale, aprobat ieri de Consiliul de Miniștri. „Această nouă manevră de recentralizare a guvernului spaniol reprezintă o invazie a puterilor pe care nu suntem în niciun caz pregătiți să o acceptăm. Catalonia, din Statutul Sau, se bucură de exclusivitatea competențelor în domeniul serviciilor sociale. Niciuna dintre încercările care au fost făcute de-a lungul istoriei nu a reușit să o inverseze și nici acum nu suntem pregătiți să se întâmple”, el a raspuns. Potrivit lui Campuzano, „această lege, care sperăm să nu treacă de votul în Congresul Deputaților și la care vom face apel în măsura în care va fi necesar, relevă Generalitati într-un rol pur managerial, motiv pentru care nu putem decât să ne opunem ferm”.

Consilierul a îndemnat statul spaniol să rezolve probleme fundamentale, precum subfinanțarea serviciilor sociale, „o placă care afectează domeniile de îngrijire a persoanelor aflate în întreținere, serviciile sociale de asistență primară, criteriile de repartizare a 0,7 din impozitul pe venitul personal sau primirea minorilor”.

„Avem un stat al bunăstării care nu investește în copilărie și familie -i se alocă doar finanțare echivalentă cu 1% din PIB-, lupta împotriva excluderii -0,5%-, dependenţă -1%- sau locuințe”, a evidențiat Campuzano, care a menționat și abandonul prematur de 15% din sistemul de învățământ din Catalonia – ținta stabilită de Europa este de 10% -, o rată de emancipare a tinerilor de 17%, cea mai scăzută din ultimii 20 de ani, și o sărăcie a copiilor care este o „chakra”.

„Nu vreau să desenez un scenariu catastrofal” – a subliniat el. „Aceasta este realitatea complexă pe care a trebuit să o guvernăm și pentru a o face față de care avem nevoie: timp, stabilitate politică, instituții catalane prestigioase, guvernăm pentru toată țara și mizăm pe pactul social și pe acordul dintre administrații.”.

Și sunt necesare și bugete. Consilierul Campuzano a explicat astfel:Țara are nevoie de un buget pentru ca legislatura catalană să reziste. Nu s-ar înțelege că pentru pur calcul electoral cei care au negociat bugetele ar lăsa țara în urmă.Sperăm că simțul răspunderii va prevala. Iar cea mai revoluționară atitudine de astăzi este să acționezi responsabil.” În acest sens, a apreciat sprijinul atât al Comunelor, cât și al Consiliului de Sector al III-lea.

Bugetele – a subliniat consilierul – trebuie să permită o creștere a indicatorului de suficiență a veniturilor Cataloniei (IRSC), care este înghețată de 10 ani și de care ar beneficia 170.000 de oameni, toți cu puține resurse. Ei ar permite, de asemenea, „abordează serios listele de așteptare pentru dependență”

Titularul Drepturilor Sociale a făcut apel la întărirea și țeserea de noi alianțe cu sectorul al treilea. În acest sens, el a subliniat că viitoarea lege sectorului al treilea „ni se pare esenţial. Dar, cu siguranță, avem nevoie de un nou model de relație între sectorul al treilea și Generalitat și municipalități. d’aici angajamentul de a promova un proiect de lege care să reglementeze concertul social, gestiunea delegată și acordurile în domeniul serviciilor sociale, ca formule necontractuale”. Campuzano s-a referit în acest domeniu la contactele Departamentului cu guvernele Baleare și Valencia pentru a afla despre modelele de consultare pe care aceste teritorii le-au implementat cu succes.

Carles Campuzano a anunțat că va fi prezentat în primăvară planul de transformare digitală al Departamentului pentru Drepturi Sociale, plan care va permite „accelerarea și centralizarea procedurilor”. „Trebuie să intrăm în secolul XXI”, a răspuns el.

Printre reformele și politicile cheie luate în considerare, el a citat: venitul garantat al cetățeniei ca principală rețea de protecție socială a Cataloniei; revendicarea conducerii venitului minim vital; mai mult sprijin pentru familii, combaterea sărăciei copiilor, emanciparea tinerilor (în special timp liber educațional, angajare și locuință); un nou calendar de subvenții, actualizarea portofoliului de servicii sociale; implementarea asistenței sociale și de sănătate integrate și a unui plan de șoc pentru reducerea listelor de așteptare.

Referitor la acest ultim aspect, consilierul a subliniat că s-au făcut progrese și că, dacă în august 2021 lista de așteptare pentru evaluarea și rezolvarea dependenței PIA era de 613 zile, acum este de 295 și, pe tot parcursul anului „vom fi disponibili” pentru a scurta termenul la 180 de zile.

sursă: