2022 se închide înregistrând pierderea lucrătorilor independenți sub 40 de ani cu aproximativ 15.000 de lucrători independenți mai puțini. Mai exact, în această grupă de vârstă sunt cu 14.838 mai puțini independenți de la 31 decembrie 2021 și în ultimii șase ani am vorbi de peste 100.000 de independenți mai puțini.

O tendință îngrijorătoare se repetă an de an practic în ultimii 6 ani și este pierderea tinerilor independenți și a antreprenorilor.

Un trend îngrijorător continuă
2022 s-a încheiat cu 14.838 de tineri care desfășoară activități independente sub 40 de ani, mai puțin decât în ​​2021
Pe de altă parte, cei care desfășoară activități independente în vârstă de peste 60 de ani au crescut cu 21.462
Antreprenoriatul tânăr continuă să scadă și să crească în rândul seniorilor
O situație pe care trebuie să ne uităm la pic.twitter.com/PVdLu0v3ll

— Lorenzo Amor (@lorenzoamor_ata) 4 ianuarie 2023Dimpotrivă, se înregistrează o creștere a persoanelor care desfășoară activități independente cu vârsta de peste 60 de ani. Adevărul este că antreprenoriatul tânăr a scăzut, iar antreprenoriatul senior a crescut. Printre altele, antreprenoriatul tânăr a scăzut din cauza dificultăților în antreprenoriat din ultimii ani, dar și mai presus de toate pentru că în acest moment figura antreprenorului și a omului de afaceri este demonizată și asta îi alertează pe mulți tineri să nu se angajeze.

«Nimeni nu vrea să se angajeze să fie tipul rău din film sau pe piața muncii„, a condamnat președintele ATA. Pe de altă parte, există, fără îndoială, o creștere a numărului de persoane care desfășoară activități independente de peste 55 de ani, având în vedere dificultatea pe care o întâmpină mulți lucrători de acea vârstă de a rămâne în muncă pentru altcineva și mulți dintre ei decid să se angajeze ca alternativă de a rămâne pe piața muncii.

«Desigur, o schimbare în această tendință trebuie să vină dintr-un plan important de promovare a antreprenoriatului tinerilor. Un plan de promovare care demnifică mai întâi figura omului de afaceri, spiritul antreprenorial și nu demonizează figura independentului, a antreprenorului sau a omului de afaceri„, a asigurat Lorenzo Amor, președintele ATA. «Pe de altă parte, trebuie să fie însoțit de un plan semnificativ de reducere a sarcinii administrative și de promovare a antreprenoriatului tânăr, care nu trebuie să fie însoțit doar de stimulente pentru momentul începerii, ci trebuie să fie însoțit și de o adevărată a doua șansă atunci când eșuează. dar şi însoţirea tinerilor antreprenori. Acompaniament care vine din mâna reducerii sarcinilor, a contribuțiilor și, de asemenea, a reducerii impozitelor pentru noii tineri care desfășoară activități independentes».


Sursa: RETA îmbătrânește și nu există nicio ușurare