Trecutul lunii mai, festivalul San Isidro, jurnalistul și cronicarul Raúl del Pozo a fost distins cu Medalia de Onoare de la Madrid. Un nou premiu în lunga sa carieră, dar nu doar un alt premiu. „Este una dintre marile bucurii ale vieții mele”, recunoaște el. Vorbim cu el despre viața lui, personală și profesională, plină de povești, și despre pasiunea lui pentru Madrid, orașul care l-a primit în urmă 60 ani și despre care a scris intens.

Diario de Madrid: Ce înseamnă pentru Raúl del Pozo să aibă a primit medalia de onoare a orașului Madrid?

Raúl del Pozo: Una dintre marile bucurii ale vieții mele, ca cea pe care am trăit-o când am primit medalia de aur Castilia-La Mancha. Cu alte cuvinte, o am pe cea din Orașul Levitic și pe cea din Babilon.

Împreună cu poporul ucrainean și San Isidro Labrador, i s-a acordat câteva premii foarte diferite. recunoașteri, nu crezi??

Împărtășirea unui premiu cu San Isidro și poporul Ucrainei este o onoare. San Isidro era un gañán, un ghicitor, care, potrivit lui Tierno, a dat Madridului simplitatea unui teren agricol. Oamenii din Ucraina ne amintesc de Madrid capitala gloriei. Nu sunt mulțumiri disparate, ci oportune.

El periodista Raúl del Pozo recoge la Medalla de Honor concedida por el Ayuntamiento de Madrid
Jurnalistul Raúl del Pozo adună Medalia de Onoare acordată de Consiliul Municipal Madrid

Să aruncăm o privire Privind înapoi, la sosirea ta la Madrid din Cuenca natală, ce îți vine în minte? Cum îți amintești acei primi ani?

Am ajuns la Atocha, am văzut zeițe în Minister și ne-am amintit că ne-au spus să fim atenți cu portofelele. Eu, care eram din sat, m-am adaptat imediat la această populație fericită, încrezătoare, prodigioasă, așa cum se adaptează sicilienii la New York. Am spus foarte curând fraza pe care o repet 60 ani mai târziu: „Părăsirea Madridului este întotdeauna o eroare”.

Și apoi, corespondent la Paris, Roma, Moscova, Lisabona, Londra și trimis special în America Latină, Statele Unite… a călătorit prin toată lumea. lume, dar ce? cum în Madrid oriunde? Ce este atât de special la acest oraș pe care niciun alt oraș din lume nu are?

Este capitala toleranței, libertății, mândriei, iubirii libere. La fel de deschis ca San Francisco sau Amsterdam. Noaptea din Madrid este cea mai fericită din univers.

Nu mai da câinelui whisky, scrisă de Julio Valdeón și Jesús F. Úbeda, este cartea biografiei sale. El a spus într-un interviu că este greu să vorbești despre tine, pentru că se dezbracă. Deci, de ce să accepți că „ceilalți te dezbracă”? Nu te-ai gândit să-ți scrii singur propria biografie?

Câteva edituri mi-au dat avansuri pentru a-mi scrie memoriile; M-am gândit la asta și am returnat banii, nici nu vreau să fiu spânzurat dacă spun adevărul sau să mă plictisesc dacă nu spun. Cine vrea să se distreze ar trebui să cumpere o maimuță.