#Madrid –

CARE MANAGERUL SPITALĂRILOR SERMAS A ÎNCHIS ZIUA

Spitalul Universitar Getafe și Uzina Airbus Getafe au prezentat rezultatele celui de-al treilea Proiect Operațional Colaborativ care a analizat organizarea și funcționarea acestui centru de sănătate publică din Comunitatea Madrid în grupuri de lucru formate din 70 de profesioniști din toate categoriile Spitalul, precum și ingineri din diferite zone ale fabricii Airbus din Getafe. Obiectivul inițiativei, o continuare a primului proiect comun din 2018, este de a împărtăși modele de management și de a căuta oportunități de îmbunătățire care să beneficieze asistența medicală, precum și procesele de producție aeronautică.

Directorul de îngrijire al spitalelor din cadrul Serviciului de Sănătate din Madrid, Mercedes Navío; împreună cu directorul general al Spitalului Universitar Getafe, Miguel Ángel Andrés Molinero, și directorul Uzinei de avioane comerciale Airbus din Getafe, Carla Fernández Álvarez, au încheiat „Prima conferință de experiențe LEAN HEALTHCARE în spitalele din Madrid – Proiectul Airbus/ Colaborare Spitalul U. de Getafe”, organizat de centrul de sănătate în care liderii fiecărei grupe au prezentat progresele înregistrate.

Mercedes Navío a subliniat că „metodologia LEAN este decisivă atunci când vine vorba de adăugarea de valoare managementului” și că speră că acest proces de schimbare „va continua din ce în ce mai mult în transformarea pentru a consolida îmbunătățirea continuă”. La rândul său, Miguel Ángel Andrés Molinero a subliniat că „trebuie să ne adaptăm la noi moduri de a face lucrurile, o cultură a muncii care poate fi extinsă la alte centre de sănătate”.

„Este surprinzător să vedem sinergiile care pot exista între două sectoare aparent atât de diferite. Entuziasmul, angajamentul și dorința echipelor de a aborda provocările din unghiuri noi ne vor permite să implementăm îmbunătățiri în procesele și zonele noastre de producție”, a subliniat Carla Fernández Álvarez.

Metodologia de lucru

Între lunile mai și decembrie s-au desfășurat mai multe sesiuni de lucru prin aplicarea metodologiei „LEAN” și bazate pe Airbus Operations System (AOS), în care procesele zonelor selectate și, ca urmare a analizei , diferitele grupuri de lucru generează și implementează propuneri de îmbunătățire cu planuri de implementare concrete.

Dintre proiecte se remarcă procesul de admitere a pacientului la externare, care prevede crearea unei comisii de spitalizare și a unui tablou de bord specific pentru grăbirea admiterii pacienților și reducerea șederii în spital. În Farmacie, grupul de lucru implementează acțiuni de îmbunătățire a eliberării de medicamente către pacienții internați prin o mai mare automatizare computerizată a externărilor și implementarea unui circuit centralizat specific pentru dietele enterale.

În plus, a fost abordată îngrijirea pacienților cu patologii ale aparatului locomotor, într-un proiect care își propune să o eficientizeze și să îmbunătățească calitatea îngrijirilor prin crearea unei școli de pacienți între Spital și Asistența Primară pentru a se instrui în managementul durerii. și reabilitarea leziunilor.

În managementul achizițiilor și al aprovizionării, după analiza principalelor nevoi de servicii, se implementează măsuri de consolidare a informațiilor pe care le primesc despre comenzile lor (termene limită, modificări de stoc etc.) prin aplicații specifice.

Îmbunătățiri introduse în Airbus

Proiectele desfășurate în cadrul acestei colaborări au permis Airbus să introducă îmbunătățiri în procesul de management al FOD (obiecte străine găsite pe un avion), luând ca referință bunele practici în sala de operații ale Spitalului Getafe pentru a evita lăsarea materialului chirurgical în timpul unei intervenții. .

De asemenea, s-a analizat modul în care trecerea timpului poate afecta operatorii din zonele de producție. Prin utilizarea simulatorului de îmbătrânire al Spitalului a fost monitorizat gradul de efort cerut de anumite sarcini pentru a lucra la conștientizare, prevenirea accidentărilor și pentru a putea face recomandări posturale și încălziri adecvate.

De asemenea, merită evidențiat proiectul ANDON Triage (sistem de alertă utilizat în Airbus), unde a fost aplicat sistemul de prioritizare (triaj) utilizat în Urgențele Spitalelor pentru a optimiza managementul intern al incidentelor Airbus. În cele din urmă, în zona de birouri, a fost realizat un proiect de identificare a bunelor practici spitalicești care pot fi aplicate sistemului de management al obiectivelor Airbus.

Experiențe LEAN în spitalele din Madrid

Evenimentul a inclus și o masă rotundă în care reprezentanții a 5 spitale din sistemul public de sănătate din Madrid (La Paz, Alcorcón, Sureste, Fuenlabrada și Getafe) și Spitalul Guadalajara și-au prezentat experiențele în implementarea îmbunătățirilor.managementului bazat pe metodologia LEAN HEALTHCARE. Vorbitorii au subliniat că prin acest sistem bazat pe participarea prin echipe multidisciplinare, se reușește să consolideze acțiunile care îmbunătățesc îngrijirea și satisfacția pacienților, precum și motivarea profesioniștilor.

Sursa: Comunitatea Madrid – Proiectul de colaborare dintre Spitalul Getafe și Airbus realizează îmbunătățiri în management