PE BAZA GĂSTAREA UNUI MARKER DE AGRESIVITATE TUMORALA HIPOFIZĂ

Un proiect antreprenorial al Institutul de Cercetare al Spitalului de La Princesa a fost premiat de Universitatea Autonomă din Madrid. Mai exact, cercetătorii Rebeca Martínez Hernández, Ana Serrano Somavilla, din Grupul 20 al IIS Princesa, conduși de dr. Mónica Marazuela Aspiroz, împreună cu Ancor Sanz García, de la Unitatea de Analiză a Datelor, au obținut unul dintre cele trei certificate de excelență pentru studiul D-Axoneme, care ridică posibilitatea utilizării unui marker de agresivitate în tumorile neuroendocrine hipofizare. . Premiul face parte din prima ediție a Programului de Antreprenoriat pentru Cercetătorii în Sănătate, încadrat în cadrul proiectului DIH·Bio (ref OI25-UAM-7.0), condusă de Vicerectoratul pentru Transfer, Inovare și Cultură UAM prin Unitatea de Antreprenoriat (UAM Emprende) și cu colaborarea firmei de consultanță GENESIS Biomed.E.

Grupul dr. Mónica Marazuela, șef al serviciului de Endocrinologie și Nutriție, își concentrează cercetările pe căutarea de noi markeri care poate prezice și clarifica subtipurile agresive; acest lucru ar putea ajuta la selectarea tratamentelor eficiente și la prezicerea evoluției pacientului. În această linie de cercetare, ei au găsit un biomarker histologic care prezice comportamentul agresiv al tumorii. Noul biomarker a fost înregistrat ca brevet european și a stat la baza proiectului de antreprenoriat al cercetătorilor IIS Princesa, certificat ca excelent de către UAM.

Tumorile neuroendocrine hipofizare (HNET) reprezintă printre 10 și 20 % de neoplasme intracraniene. Sunt tumori benigne ale hipofizei anterioare, cu creștere lentă, care pot provoca morbiditate și mortalitate semnificativă în funcție de tipul de celule, activitatea secretoare de hormoni, invazia și comportamentul de creștere. EHN sunt de obicei tratate cu terapie medicală sau chirurgicală în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, unii pacienți nu răspund bine, prezentând creșterea tumorii și recidive locale (tumori hipofizare agresive). În acest sens, și în viitorul apropiat, studiul D-Axomede poate deschide ușa dezvoltării unui diagnostic precoce care identifică agresivitatea tumorilor pituitare, optimizarea deciziilor clinice, urmărirea pacientului și selecția de terapii personalizate.

Programul UAM Antreprenoriat se adresează cercetătorilor din domeniul medicinei care sunt dispuși să creeze un Spin-off 2022 derivat din cercetările sale. Este, de asemenea, o oportunitate de a căuta finanțare prin proiecte publice sau private.