#Madrid –

Mese de informare, discuții și jocuri de conștientizare

Profesioniștii din centrele de sănătate Villarejo de Salvanés, Fronteras (Torrejón de Ardoz) și Goya și Abrantes, ambele din Madrid, au promovat diferite activități în cadrul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, care este sărbătorită pe 1 octombrie.

De când Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat această zi specială în decembrie 1990, fiecare ediție își amintește importanța de a adăuga viață anilor în contextul îmbătrânirii sănătoase.

Activitatea de la Casa de Bătrâni Villarejo de Salvanés este un bun exemplu în acest sens. În cazul acestora, prevenirea căderilor, siguranța medicamentelor, obiceiurile sănătoase de viață, alimentația și exercițiile fizice au fost câteva dintre temele pe care o echipă de profesioniști din cadrul centrului de sănătate care poartă numele localității le-a abordat cu cetățenii municipiului într-o activitate comunitară care a avut loc pe 6 octombrie.

În cadrul acestei inițiative, două asistente de la centrul de sănătate, Áurea Manquillo și Vanesa García, și un tehnician auxiliar de îngrijire medicală, María Ángeles Galisteo, s-au deplasat la Cămin pentru a oferi o discuție participativă adresată persoanelor de peste 65 de ani.

La apel au participat peste o duzină de rezidenți, în principal femei, care au fost mulțumiți de sesiune și au cerut profesioniștilor mai multe activități în acest sens pe alte subiecte de interes.

Centrul de sănătate Villarejo de Salvanés face parte din Direcția de îngrijire a sud-estului Managementul Asistenței Primare.

Jocuri și emoții

În holul de la intrare și-au desfășurat intervenția comunitară profesioniștii de Nursing din cadrul Centrului de Sănătate Fronteras, integrat în Direcția de Îngrijire Est. Odată cu livrarea de material informativ către cetățeni, asistentele au lansat diferite propuneri pentru ca aceștia să-și poată exprima emoțiile cu privire la subiectul central al zilei prin întrebări despre trecut și viitor.

De asemenea, au promovat o sesiune de grup care vizează promovarea și prevenirea obiceiurilor sănătoase, desfășurând exerciții fizice și activități de divertisment cu jocuri precum un anume „Pasapalabra”, dansuri, cursuri de relaxare etc. O zi foarte plăcută și distractivă, în care toți participanții și-au exprimat satisfacția și recunoștința față de echipă pentru inițiativă.

Evaluarea riscului la domiciliu

La Centrul de Sănătate Goya, la rândul său, a avut loc o masă cu scopul de a promova activitatea fizică și prevenirea fragilității la acest grup. Un total de 29 de pacienți au fost evaluați de asistenta medicală cu indici și scale obișnuite. Pe baza rezultatelor lor, li s-a explicat roata ViviFrail, un program de promovare a exercițiului fizic care este o referință internațională pentru prevenirea fragilității, și a fost efectuată o evaluare a riscurilor la domiciliu.

Cu aceste informații, pacienții au primit un document pe care ulterior îl pot prezenta profesioniștilor de la centrul de sănătate.

În plus, un număr bun de cetățeni au primit informații despre activitățile pentru seniori desfășurate în cartierul Salamanca, din Madrid.

În același sens, două asistente de la Centrul de Sănătate Abrantes, Araceli Rivera Álvarez și Laura Iglesias Rus, au organizat o intervenție comunitară menită să prevină căderile.

Profesioniștii au împărtășit cu participanții, persoane peste 70 de ani, cunoștințele și experiențele lor despre factorii de risc și consecințele căderilor, precum și informații care vizează dezvoltarea abilităților de prevenire sau care vizează acțiunea dacă acestea au apărut.

Intervenția a fost bine primită de către participanți, care au evidențiat importanța acestui tip de spații de dezbatere pentru a putea vorbi despre problemele de sănătate care îi afectează, a împărtăși experiențele lor și a-și crește competențele.

Centrele de sănătate Goya și Abrantes fac parte din Direcția Centrală de Asistență a Managementului Asistenței Primare a Serviciului de Sănătate din Madrid.

Sursa: Comunitatea Madrid – Profesioniștii din Asistența Primară sărbătoresc împreună cu persoanele în vârstă Ziua Internațională de promovare a îmbătrânirii sănătoase