Comunitatea Madrid va juca în cuponul Organizației Naționale pentru Nevăzători din Spania (ONCE) corespunzător extragerii pentru data de 7 mai viitoare cu refacerea ecologică a vechi baraj de La Alberca realizat de Canal de Isabel II, și care va pune la vânzare 5 milioane de exemplare. Această acțiune face parte din colecția acestei entități non-profit Be sustainable, al cărei obiectiv este răspândirea angajamentului comunităților autonome pentru protecția mediului.

Ministrul regional pentru Mediu, Locuință și Agricultură, Paloma Martín, a participat astăzi la prezentarea sa la Centrul Regional pentru Educație pentru Mediu El Campillo, din Rivas Vaciamadrid. Fotografia tipărită corespunde zonei în care a fost amplasată structura hidraulică a La Alberca. A început să fie construit în anii 70 pentru alimentarea cu apă a orașului Ceniientos, dar nu a fost niciodată terminat din cauza unor probleme cu fundație. Din acest motiv, dezmembrarea acestuia și refacerea ulterioară ecologică și peisagistică a zonei au fost planificate cu o investiție de peste jumătate de milion de euro.

S-a realizat restabilirea vegetației. cu plantarea a peste 3.500 copaci și arbuști din specii autohtone, făcând o selecție atentă de exemplare ușor de adaptat la acest mediu , cu seve puține și de dimensiuni reduse.

Protecția faunei s-a realizat prin instalarea unui înveliș vegetativ pe toată suprafața afectată de rezervor și de barajul propriu-zis, generând un iaz. de mică adâncime foarte potrivită pentru amfibieni. La fel s-a întreținut o porțiune din galeria barajului, care a fost un adăpost de mare importanță pentru lilieci și căreia s-a dorit să-i dea un spațiu nou, propice cuibăririi.

Nămolul sedimentat din rezervor a fost folosit pentru regenerarea stratului de vegetație din jur și betonul barajului pentru obținerea pietrișului artificial (material granulat) care a fost folosit la adaptarea a peste cinci kilometri de drumuri și poteci pentru vite. mediu inconjurator. Această reabilitare este un etalon european pentru protecția biodiversității și refacerea mediului natural, precum și un exemplu de economie circulară.

)

Sursa: Comunitatea Madrid –

Comunitatea Madrid joacă în cuponul ONCE pe 7 mai cu restaurarea ecologică a vechiului baraj La Alberca