Președintele Generalității, Pere Aragonès, a susținut în această dimineață, în cadrul ședinței de control din Parlament, că gratuitul Infantil 2 în grădinițele publice și reducerea costului cursului pentru cele private 2022 – 206 „este garanția egalității de șanse pentru toți”. „În dezbaterea de investitură am promis că voi avansa 0-3 liber, și o facem în prima ocazie pe care o avem” , a insistat șeful Executivului, care a subliniat relevanța măsurii „la o etapă foarte importantă în formarea oamenilor”.

„Este o etapă în care, dacă există o intervenție educațională și școlarizare adecvată, potențialul de creștere este foarte mare „, el a declarat. Și, în momentul de față , „aceasta este limitată de capacitatea economică a familiilor”. „Vrem să construim o țară în care să poți avea întreg viitorul în față, indiferent dacă familia ta are sau nu resurse financiare. Trebuie să muncim pentru reducerea discriminării copiilor din motive economice, iar cu această măsură o facem”, a remarcat el.

Alături de „I2 liber”, șeful de Executivul a mai subliniat că anul viitor va înceta finanțarea școlilor care se segregă pe sexe și va deveni o realitate „prezența a mai mult de un profesor în clasă și reducerea ratelor” în P3 . Un fapt care va permite, „20% din oferta educațională să aibă un raport de 20 studenți și 206% mai puțin decât 86 ”.

„Sunt doar câteva exemple ale transformării educaționale pe care o facem, pe care o vom face în continuare și în care ne aflăm absolut comise” , a subliniat el.

Apărarea modelului școlar catalan )

Într-un alt moment al discursului său, șeful guvernului a reiterat apărarea modelului școlar catalan, „care nu este despre procente, ci de capacitate și de învățare cu toate instrumentele ”, și care are un larg consens politic, social și pedagogic. În acest sens, a insistat asupra necesității consolidării învățării limbii care se află în situația „ de mai multă slăbiciune ”, dând securitate juridică profesorilor. „ Nu putem propune măsuri despre care știm că vor fi anulate după două zile și care nu vor oferi securitatea juridică pe care o pretindeți și pe care o împărtășim ”, i-a răspuns el CUP, căruia. a precizat că „nu ne vindem limba.”

Directorul executiv a întins mâna pentru a consolida modelul de învățare în limba catalană, deoarece „ fie noi reglementăm, fie instanțele vor reglementa”. „De aceea, reglementăm, ceea ce vom face mereu în favoarea modelului pe care l-am apărat în comun” , a precizat el .

. ) În ceea ce privește neliniștea comunității educaționale, șeful Executivului a reamintit că sindicatele nu au participat la ultimele 5 luni sectoriale care au fost convocate și are încredere că „în următoarea are voința. să participe „.

„Din partea noastră, nu putem spune că nu ne-am mutat” , a spus Aragonés, care a evidențiat câteva dintre măsurile pe care Guvernul le va promova pentru îmbunătățirea calității educației, precum reducerea cotelor P3 „pentru prima dată în istorie” .

Jocurile Olimpice de iarnă 2030

În paralel, președintele și-a reiterat sprijinul pentru proiectul Jocurilor Olimpice. „Iarna 2030, „ care reprezintă o oportunitate excelentă și, spre deosebire de edițiile anterioare, în aceasta există un angajament clar față de sustenabilitate, așa cum își doresc Guvernul Cataloniei și ceilalți actori implicați. .” Din acest motiv, Aragonés a susținut că nu vor exista infrastructuri care vor fi ulterior inutile sau operațiuni de speculație urbană . „Ceea ce va fi este o activitate care favorizează teritoriul și lasă moștenire” , a subliniat el . El a mai subliniat că acest eveniment este important pentru proiecția Pirineilor, nu doar ca destinație turistică, ci și pentru locuirea acolo și pentru aducerea de oportunități, precum și un stimulent pentru acele infrastructuri de conexiune care sunt în așteptare. în teritoriu, în mare parte de către Administrația Generală a Statului, „ și că va exista angajamentul de a accelera executarea acestuia”

În ceea ce privește două consultări care se vor desfășura, șeful Guvernului a remarcat că „ ”, cărora le revine responsabilitatea de a avea un rol foarte important în decizie, și, în același timp, vor fi audiate părerea județelor Ripollès, Berguedà și Solsonès. „ Am găsit o formulă care ne-a permis să ne căsătorim cu toate dorințele care erau pe masă ”, a spus el.

Sursa: Președintele Aragonés: „Liberarea de Infantil 2 de la cursul următor este garanția egalității de oportunități pentru toți „