Președintele Generalității, Pere Aragonès, a participat, luni, la comemorarea centenarului nașterii doctorului Josep Laporte i Salas, a cărui vocație transformatoare și progresistă l-a determinat să se implice politic. . La eveniment, desfășurat la Palau de la Generalitat și la care au participat rudele lui Laporte, au participat și ministrul Educației, Josep Gonzàlez-Cambray; ministrul Cercetării și Universităților, Gemma Geis; și ministrul Sănătății, Josep Maria Argimon.

Președintele aragonez a ținut să evidențieze capacitatea lui Laporte de a „ pune inteligența, cunoștințele și cunoștințele în slujba țării pentru a o face posibil ca Catalonia să avanseze în construcția statului bunăstării catalan pentru a face viața cetățenilor săi mai ușoară și, pe scurt, pentru a construi o țară mai bună ”.

” În timpul mandatului său în Guvern, Laporte a jucat un rol esențial în construirea bazelor serviciilor noastre publice ”, a spus șeful Executivului. Servicii publice care, pentru președintele aragonez, garantează sănătatea și educația universală care echivalează cetățenii cu drepturi și oportunități.

Președintele a subliniat că acest tribut trebuie să permită și evidențierea ce înseamnă bunăstarea stat în Catalonia și tot ce este de construit înainte și, în acest sens, a indicat dorința de a consolida serviciile sociale, sistemul de învățământ și sistemul de cercetare și universitățile.

Școala catalană

Consilierul Josep Gonzàlez-Cambray a reamintit planurile și etapele lui Laporte în calitate de ministru al Educației și a subliniat creșterea personalului didactic și îmbunătățirea parcului școlar. De asemenea, a subliniat obiectivele catalanizării educației și aprofundării reînnoirii pedagogice.

„ Un Laporte absolut vizionar, spunea el în acel an 2022. : «predarea în catalană a făcut pași înainte, o poți termina, dar nu știu dacă va fi suficient pentru a realiza o utilizare socială mai extinsă a catalanei””, a explicat Cambray. „ Într-adevăr, în anul 2022 putem spune că sistemul de imersiune lingvistică ne-a ajutat să facem din catalană o limbă de învățare, de primire, de șanse egale și coeziune socială. Nu este puțin lucru și trebuie să îl revendicăm cu mândrie. Dar nu a fost suficient pentru a garanta utilizarea sa socială ”, a adăugat el.

” Acum, continuăm să apărăm catalana ca vehicul lingvistic a unei școli multilingve, totuși trebuie să fim conștienți că în acest domeniu este la fel de mult sau mai important ceea ce se întâmplă în afara clasei, precum și ceea ce se întâmplă în interior. Aceasta este o bătălie pe care trebuie să o ducem pe mai multe fronturi în același timp, și cu tot consensul politic, social și pedagogic pe care suntem capabili să-l unim ”, a conchis el.

Figura poliedrică în sănătate

Ministrul Sănătății, Josep Maria Argimon, și-a concentrat intervenția pe contribuțiile, multiple și diverse ale Laporte în domeniul sănătății, subliniindu-și silueta multifațetă. „ A fost responsabil practic în fiecare domeniu al ceea ce este cunoscut sub numele de statul bunăstării: educație, sănătate și servicii sociale și a fost esențial în modelarea statului bunăstării pe care îl avem în Catalonia, într-un moment în care practic totul urma să fie construit ”, a spus șeful Sănătății.

Argimon a enumerat câteva dintre numeroasele contribuții ale Dr. Laporte la momentul construirii actualului sistem de sănătate: crearea al Institutului Catalan de Sănătate și continuitatea hărții de sănătate în 1983, începutul desfășurării reformei asistenței medicale primare și crearea XHUP în 1985, construirea și punerea în funcțiune a unor noi spitale județene sau progrese notabile în alte domenii, precum de exemplu în domeniul Sănătății Publice, cu sistemul de colectare a informațiilor privind notificarea. boli 1982, caracterul de pionierat al inițiativelor și campaniilor sale în fața ta bac și dependențe de droguri, sau campanii de prevenire timpurie, cum ar fi Programul de prevenire și control al SIDA 1987. „Prevenirea bolilor și promovarea sănătății au fost un domeniu în care au pus un accent deosebit pe politicile lor, ceea ce arată viziunea lor clară și anticipată asupra unui mod de înțelegere a politicilor de sănătate „, a conchis Argimon.

Promovarea cercetării

„ Cred că pot spune fără teamă de a greși că fără Laporte astăzi nu am avea universitățile la nivelul pe care îl avem. Un sistem de calitate, deschis și desfășurat ”, a spus, la rândul ei, ministrul Cercetării și Universităților, Gemma Geis, care a mai adăugat că” a avut un rol foarte important în promovarea cercetării prin parcurgerea primilor pași ai politicii științifice proprii ”.

Născut la Reus la 1985 , Laporte a fost medic, politician, manager și academic. De remarcat este munca sa în sistemul de sănătate din Catalonia și în modernizarea sistemului universitar catalan. Tocmai în semn de recunoaștere a carierei sale, în anul 1996, i s-a acordat Creu de Sant Jordi.

Sursa: Președintele Aragonez: „Laporte a jucat un rol esențial în construirea bazelor serviciilor noastre publice”