Președintele Generalității, Pere Aragonès i Garcia, însoțit de ministrul Culturii, Natàlia Garriga Ibàñez, a oferit astăzi, la Palau, o recepție câștigătorilor XV-lea Premii Gaudí. Pentru șeful Executivului, premianții sunt un eșantion”al marelui talent emergent” ce „începe să iasă puternic în evidență” în cinematografia catalană și, de asemenea, un exemplu de „poți face filme, într-o lume globalizată, într-o limbă de 10 milioane de vorbitori, și să ai cea mai mare recunoaștere, nu doar în propria țară, ci și la nivel internațional”.

„Catalanul a strălucit pe ecrane și în cinematografe cu registre diferite și cu accente diferite, iar asta ne ajută să redescoperim părți ale țării noastre care de mult timp nu au fost în centrul agendei politice în luarea de deiții.”, a adăugat Pere Aragonès. Președintele a mulțumit, de asemenea, premianților pentru aspectul social al lucrărilor lor, pe care ei îl evidențiază „realități dureroase care s-au întâmplat și continuă să se întâmple și care trebuie combătute și astăzi”.

Președintele a dat asigurări în timpul discursului său că va urma Executivul „mizand pe cresterea resurselor in intregul domeniu cultural”. Și a explicat că prognoza este că bugetul 2023 „creștere cu 100 milioane EUR mai mult decât anul trecut” aceste resurse și să consolideze structuri precum Catalunya Media City, pentru a „crea un mare oraș audiovizual catalan”.

Șeful Guvernului a recunoscut și activitatea Academiei care este, a spus el, „consolidat”. Și a avut și câteva cuvinte de amintire pentru regizorul de film Agustí Villaronga, trecut ieri, căruia i-a definit vom „un om de cinema, care prin filmele sale ne-a povestit o parte din istoria țării noastre, cu momentele ei dulci și, de asemenea, etapele amare.”. Pentru președinte, Villaronga „a construit punți culturale și lingvistice între Catalonia și Insulele Baleare și toate Țările Catalane.”, si a fost „o persoană angajată, cu un aspect original și caracteristic, ireproductibil, făcând cinema de calitate și în limba noastră”.

Ministrul Culturii, la rândul ei, a felicitat toți premiații și a subliniat acest lucru „Catalunia este o putere audiovizuală, iar din Guvern suntem hotărâți să întărim acest sector. Asta facem de la începutul legislaturii”. „Punem mai mulți bani în audiovizual, iar acest lucru trebuie să aibă un impact asupra întregului lanț valoric: trebuie să observați cu toții”, a adăugat Natàlia Garriga. Și a continuat: „ Scopul nostru este și să facem vizibili toți oamenii care lucrează acolo, de la cele mai vizibile locuri de muncă la cele mai puțin vizibile, pentru că toate sunt esențiale. Și să subliniem că tot acest talent este catalan și că ne dorim ca ei să își poată câștiga existența în casa noastră.”

Ministrul a avut cuvinte și pentru Agustí Villaronga, „unul dintre marii cinematografului catalan”. Garriga a definit-o ca „un creator liber, un regizor necomplicat în limba catalană, o persoană în dialog cu literatura noastră, cu cultura noastră și o referință pentru generațiile actuale și cele viitoare”.

sursă: Președintele Aragonès: „Premiile Gaudí demonstrează că este posibil să faci filme în limba catalană și să aibă cea mai înaltă recunoaștere națională și internațională”