#Madrid –

LA PACIENȚI SELECTAȚI CU EMFIZEM PULMONAR SEVER

Pneumologii de la Spitalul Clinic San Carlos, un centru public din Comunitatea Madrid, folosesc o procedură terapeutică nouă la pacienții cu emfizem pulmonar sever, un tip de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), care constă în plasarea valvelor endobronșice în zone. a plămânilor cu o mare captare a aerului pentru a le îmbunătăți toleranța la efort, precum și sănătatea și funcția pulmonară. Această tehnică este efectuată prin bronhoscopie la pacienți selectați cu hiperinflație asociată cu emfizem pulmonar sever – o afecțiune care este de obicei legată de fumat și de distrugerea alveolelor pulmonare din cauza expunerii la fum și alte gaze iritante – și durează între 30 și 60 de minute. . În acest timp, pneumologii plasează între trei și cinci valve la nivel endobronșic pentru a oclude lobul afectat al plămânului cu scopul de a facilita evacuarea aerului și de a îmbunătăți ventilația pulmonară.

Până acum, pacienții cu această patologie erau tratați cu bronhodilatatoare, corticosteroizi, reabilitare și transplant pulmonar. La aceste terapii, „la Spitalul Clinic San Carlos am încorporat plasarea de valve endobronșice prin bronhoscopie care oclud căile respiratorii ale unei zone a plămânului destins, ceea ce permite plămânului afectat să scadă în dimensiune și să funcționeze mai eficient”. ”, explică medicul pneumolog și șeful unității multidisciplinare BPOC de la Spitalul Clinic San Carlos, Myriam Calle.

Reducerea endoscopică a volumului pulmonar prin plasarea valvelor endobronșice este o terapie „care s-a dovedit că îmbunătățește toleranța la efort, starea de sănătate și funcția pulmonară la pacienții selectați. Studiile care au evaluat acest tratament au arătat îmbunătățiri relevante din punct de vedere clinic ale dispneei, funcției pulmonare, capacității de efort și calității vieții la douăsprezece luni de la implantarea valvei, sugerând și beneficii de supraviețuire la acei pacienți tratați cu valve endobronșice.” adaugă medicul pneumolog al Clinicii, Myriam Calle.

Importanța diagnosticului precoce

Emfizemul este un tip de BPOC (obstrucție cronică a căilor respiratorii) care prezintă de obicei simptome precum dispnee, tuse, respirație șuierătoare sau șuierătoare și producție crescută de spută sau mucus din căile respiratorii. Este cauzata in principal de tutun si al carui diagnostic este de obicei intarziat, ceea ce ar putea determina ca unii pacienti ar putea dezvolta complicatii. În opinia dr. Calle, „de aici constă importanța realizării unor campanii informative precum sărbătorirea Zilei Mondiale a BPOC, pentru a ajuta populația să înțeleagă mai bine această boală pentru a pune un diagnostic precoce care să le îmbunătățească prognosticul”.

Spitalul Clinic San Carlos are o unitate BPOC extrem de complexă, acreditată drept excelentă de către Societatea Spaniolă de Pneumologie și Chirurgie Toracică, în care pacienții care suferă de aceasta sunt îngrijiți cuprinzător, cu scopul de a optimiza controlul bolii pentru a-și îmbunătăți calitatea. de viață, previn exacerbările și reduc internările în spital. În 2022, profesioniștii unității au tratat peste 16.500 de persoane în consultație și au efectuat 25.000 de teste funcționale respiratorii. Clinica San Carlos dispune și de o unitate de îngrijire respiratorie critică intermediară în care se oferă posibilitatea aplicării diferitelor tehnici de suport ventilator neinvaziv pacienților care au nevoie de aceasta pentru tratamentul lor.

Respectarea tratamentului îmbunătățește cursul bolii

Medicul pneumolog de la Spitalul Clinic San Carlos, Myriam Calle, a coordonat un proces de audit la nivel național la care au participat 104 centre spitalicești din Spania, cu scopul de a evalua îngrijirea medicală oferită pacienților cu BPOC.

Printre principalele rezultate, publicate recent în reviste științifice de mare impact, studiul EPOCONSUL evidențiază că o îmbunătățire a îngrijirii acestor pacienți este legată de disponibilitatea unui program de consultanță specializată în BPOC și educație terapeutică, cu o mai mare aderență la tratamentul medical și în evaluare. BPOC, confirmată prin efectuarea tomografiei axiale computerizate la exacerbătoare frecvente, identificarea nivelului de risc și studierea funcției pulmonare. În acest sens, Calle susține că „această creștere a testelor diagnostice răspunde recomandării de a aprofunda caracterizarea BPOC la pacienții cu risc ridicat pentru a identifica caracteristicile tratabile, a îmbunătăți rezultatele clinice și a minimiza efectele nedorite”.

În ceea ce privește caracteristicile pacientului cu BPOC, „de remarcat că aceasta apare mai frecvent la femei și că 25% dintre pacienții cu BPOC urmăriți în consultație au continuat să consume tutun, ceea ce indică importanța intervențiilor legate de educație și promovare. de obiceiuri sănătoase”, conchide Calle.

Sursa: Comunitatea Madrid – Pneumologii de la Spitalul Clinic San Carlos folosesc o tehnică nouă la pacienții cu BPOC care îmbunătățește rezultatele tratamentelor convenționale