#Spania – Parlamentul European, Bruxelles (Belgia)

În apariția sa în fața Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală de la Bruxelles, Planas a ținut să evidențieze validitatea și relevanța politicii agricole la 60 de ani de la crearea acesteia – așa cum a demonstrat deja în timpul COVID și, de asemenea, acum din cauza războiului din Ucraina -, pentru că „este garantează furnizarea de alimente de calitate, în cantitate suficientă, la prețuri rezonabile, pentru toți cetățenii.”

În acest sens, Planas și-a exprimat necesitatea menținerii și susținerii acestei politici comunitare și a apreciat cuvintele președintelui Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, în dezbaterea privind starea Uniunii în apărarea sa fermă. a fermierilor şi fermierilor.

Pentru a realiza acest lucru, a adăugat el, PAC trebuie să aibă în continuare un buget adecvat pentru a promova o agricultură mai durabilă, pentru a contribui la menținerea veniturilor fermierilor și a garanta viitorul zonelor rurale, așa cum se menționează deja în Tratatul de la Roma, funcții care au fost mai târziu și recunoscute în Tratatul privind funcționarea UE.

În discursul său, Luis Planas a trecut în revistă prioritățile Președinției spaniole a Consiliului UE, inclusiv avansarea dezbaterii privind noile tehnici genomice și pentru care este necesar să se angajeze la o „dezbatere serioasă și transparentă” privind dezvoltarea acestor tehnici. și a cerut „să nu închidem ochii la știință”.

Este un instrument cheie pentru a garanta autonomia alimentară, pentru a întreprinde tranziția necesară către un sistem agroalimentar mai durabil și pentru a face față efectelor schimbărilor climatice.

El a mai indicat că Președinția spaniolă va acorda o atenție deosebită situației piețelor agroalimentare, afectate în special de invazia rusă „ilegală și nejustificată” a Ucrainei și de fenomenele climatice nefavorabile, în vederea adoptării de măsuri de atenuare. și să se confrunte cu probleme.

Ministrul, care și-a exprimat „respingerea absolută a utilizării de către Rusia a alimentelor ca armă de război”, a reiterat că Consiliul va lucra pentru a oferi ajutor de urgență și sprijin financiar celor mai afectate țări, va promova tranziția către sisteme alimentare durabile și rezistente. și atenuarea tensiunilor de pe piețele agricole într-un mediu comercial deschis, transparent și previzibil.

De asemenea, ministrul a subliniat că propunerea de regulament privind utilizarea durabilă a produselor fitosanitare este o altă dintre prioritățile Președinției spaniole. Această inițiativă își propune să promoveze utilizarea mai eficientă și durabilă a instrumentelor esențiale pentru combaterea dăunătorilor și bolilor plantelor.

În acest sens, el a subliniat că trebuie să putem oferi și fermierilor instrumente pentru ca aceștia să poată desfășura producția de alimente în cantitate, calitate și la prețuri rezonabile, deoarece sustenabilitatea trebuie să se bazeze pe profitabilitate. „Nu există sustenabilitate fără profitabilitate”, a subliniat el.

Pe de altă parte, ministrul a arătat intenția Spaniei de a continua să avanseze în dosarul indicațiilor geografice protejate, de a promova aceste cifre de calitate în toate statele membre și de a se asigura că fermierii și crescătorii de animale beneficiază de acest instrument pe care îl ridică. produsele. Ministrul este încrezător că dosarul va fi finalizat în octombrie.

De asemenea, el a indicat că Președinția spaniolă va continua lucrările de actualizare a unora dintre așa-numitele „Directive pentru micul dejun”, care afectează produse precum laptele, sucuri de fructe sau gemuri. În acest sens, el a indicat că se va depune eforturi pentru ca etichetarea mierii să includă informații mai detaliate cu privire la compoziția produsului, în special, trimiterea la țările de origine și în special, așa cum au solicitat unele state membre, procentul de miere care provine din țări terțe. În calitate de Preşedinţie, a subliniat Planas, „vom încerca să ajungem la un acord”.

Planas a subliniat că Președinția spaniolă dorește să ofere o mai mare vizibilitate oportunităților oferite de zonele rurale. Mai exact, Spania urmează să desfășoare, în colaborare cu Comisia Europeană, Conferința la nivel înalt privind viitorul zonelor rurale, care va avea loc la Sigüenza (Guadalajara) la sfârșitul acestei luni septembrie.

Ministrul în exercițiu al Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, în timpul discursului său.

Mai multe informatii Luis Planas începe o săptămână intensă de activități în fața instituțiilor comunitare de la Bruxelles (18.09.2023) Politica agricolă comună (PAC) Etichete: UE Ucraina Sursa: Guvernul Spaniei – Planas susține PAC ca un instrument cheie pentru a răspunde provocărilor actuale și pentru a garanta securitatea alimentară