Guvernul spaniol a anuntat cele mai dure masuri anticriza pentru reducerea deficitului public al tarii, dupa ce Spania a primit 30 de miliarde de euro pentru salvarea bancilor.

Premierul Mariano Rajoy a explicat in aceasta dimineata in Congresul Deputatilor de la Madrid care este situatia economica a tarii, dupa care a anuntat cel mai sever pachet de masuri de austeritate. Executivul vrea sa economiseasca 65 de miliarde de euro in 2 ani si jumatate.

Guvernul va aplica o reducere bugetara de 3,5 miliarde de euro in administratia publica. Se mareste taxa pe valoarea adaugata de la 18 la 21 la suta. TVA-ul redus la alimente se mentine.

Functionarii publici si parlamentarii nu vor mai primi un salariu extra, prima de Craciun, iar somerii vor primi un ajutor de somaj redus cu 10 la suta dupa primele 6 luni. 

Administratia locala din Spania va suferi o reforma profunda. Guvernul a anuntat ca se reduce numarul consilierilor cu 30%, iar salariile primarilor vor fi ajustate la dimensiunile populatiei si localitatilor.

Rajoy a explicat in Parlament ca Spania datoreaza 900 de miliarde de euro si acum se imprumuta pe pietele financiare la o dobanda de peste 7 la suta.

„Vrem sa combatem deficitul si sa avansam in reforme. Masurile nu sunt placute, dar sunt inevitabile, suntem intr-o situatie extrem de grava. Sacrificiile le suporta populatia, insa realitatea este ca ne imprumutam pentru tot:  salarii, sanatate, educatie. Aceasta este realitatea”, a afirmat seful executivului spaniol.

Opozitia a criticat gestiunea guvernului din ultimele 6 luni si in special in cazul crizei de la Bankia, Liderul socialist Alfredo Perez Rubalcaba a criticat faptul ca din cauza gestiunionarii proaste a crizei de la Bankia, tara a ajuns in situatia actuala.

Spania a accesat un plan de salvare a bancilor de 100 de miliarde de euro, acordat de zona euro. In consecinta, tara guvernata de Mariano Rajoy trebuie sa reduca deficitul la 3 la suta in urmatorii 2 ani si trebuie sa respecte un memorandum de masuri de austeritate.