#Madrid –

Anul acesta sa concentrat pe SIDA, din perspectiva clinică și de cercetare

Spitalul Universitar din Móstoles a organizat al VII-lea Curs de Boli Infecțioase și Tratament Antimicrobian, care s-a concentrat pe SIDA, o boală care după câțiva ani cu o rată a mortalității foarte mare, datorită cercetării, a devenit o patologie cronică. În 20 de mese de discuții, toate aspectele legate de HIV au fost atent revizuite. În această a șaptea ediție, și coincid cu aniversarea depistarii primelor cazuri de SIDA în urmă cu 40 de ani, coordonatorii, șeful Secției de Boli Infecțioase a Spitalului, dr. Carlos Barros, și prodecanul de Medicină al Universității Europene din Madrid, Emilia Condés, a conceput un program la care au participat peste 100 de profesioniști ai spitalelor din toată Spania.

Printre participanți, pe lângă experți în boli infecțioase, medicină internă, microbiologie și farmacie, au mai participat și alții din domeniile patologie, epidemiologie, oftalmologie și radiologie. Mulți sunt profesioniști din spitalele din Madrid: Spitalul La Paz, Ramón y Cajal, Gregorio Marañón, Doce de Octubre, Puerta de Hierro, Clínico. Au participat și profesioniști de la Spitalul Universitar Móstoles și din alte centre precum Príncipe de Asturias, Fuenlabrada, Infanta Sofía, Gómez Ulla sau Alcorcón. Au fost prezenți experți din centre din afara Madridului: Spitalul de Donostia, Burgos, Miguel Servet, Spitalul Creu i San Pâu și Doctor Negrín, Las Palmas.

Cursul, care a avut loc între ianuarie și martie, a început cu o prelegere susținută de Dr. Francisco Parras, fost director al Planului Național SIDA la Ministerul Sănătății. Impactul epidemiei în primii ani, teama de pacienți, neîncrederea și neputința medicilor de la început, campaniile controversate de prevenire din anii opt și nouăzeci au fost câteva dintre temele abordate de dr. Parras, care în anii anteriori a a fost expert în microbiologie la Spitalul Gregorio Marañón. La fel ca și el, mulți alți experți care au participat la acest curs au experimentat din prima mână confuzia cauzată acum 40 de ani de această boală nouă și virulentă.

Sub titlul „Către eradicarea HIV”, Santiago Moreno, șeful Serviciului de Boli Infecțioase al Spitalului Ramón y Cajal, a susținut conferința de închidere în care a făcut un tur al dezvoltării terapiilor pentru tratarea HIV, de la început și până la prezent. El a descris pas cu pas evoluția acestei epidemii, menționând cele mai importante studii și studii clinice și cele care au devenit repere, cele mai eficiente medicamente și cele care s-au crezut, dar nu au reușit să controleze boala. Vaccinurile și terapia genică au fost lăsate în urmă fără a putea oferi beneficii acestei boli, deși, așa cum s-a explicat de mai multe ori pe parcursul acestui curs, cunoștințele generate în timpul acestor investigații au fost utile în alte patologii, cum ar fi, în acest caz, ARN și Vaccinuri covid.

„Este vindecabil. Știm deja că se poate pune capăt, ceea ce încă nu știm este cum să o facem sistematic”, a spus dr. Moreno într-un discurs în care a mai dat asigurări că nu crede că nici vaccinurile, nici precoce. tratamentul bolii face diferențe. „Drumul de urmat este încă foarte lung. Credeam că voi ajunge mai devreme, dar mai este mult timp.”

După discursul său, a avut loc o masă rotundă foarte dinamică, coordonată de Julia del Amo, de la Planul Național de Droguri, și de însuși dr. Moreno. Printre alte aspecte, au fost discutate nevoile și cerințele pacienților cu HIV și schimbările în eliberarea medicamentelor. La această discuție au participat Jesús Canora, directorul de îngrijiri spitalicești al Serviciului de Sănătate din Madrid și dr. María José Calvo, director general adjunct al Farmaciei, ambii de la Ministerul Sănătății din Madrid, directorul medical al Spitalului Fundación Alcorcón, Virgilio Castilla , (de asemenea, un medic internist), al Dr. Federico Pulido în calitate de consilier Ghid clinic GESIDA, directorul executiv al SESIDA, María José Fuster și Miguel Ángel Rodríguez Sagrado, șeful Secției de farmacie a Spitalului Ramón y Cajal, al Farmaciei Spitalului.

Sursa: Comunitatea Madrid – Peste 100 de experți au participat la al VII-lea Curs de Boli Infecțioase și Tratament Antimicronian al Spitalului de Móstoles