„Astăzi este o dată marcată de promovarea, promovarea și apărarea limbii noastre” a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Patrícia Plaja, în cadrul conferinței de presă de după ședința Consiliului Executiv, unde a relatat că în această după-amiază va avea loc prima ședință a Pactului Național pentru Limbă unde va fi prezentat un studiu realizat de experți academicieni și ieșirea la Pact. Cu această primă întâlnire și în urma raportului care va fi făcut public în această după-amiază, „Catalunia începe o nouă etapă în politica lingvistică și în apărarea și promovarea catalanii. Începem o fază pozitivă și, mai ales, bazată pe date.” Purtătoarea de cuvânt a subliniat

Studiul răspunde unei rezoluții a Parlamentului Cataloniei, care în septembrie 2020 a îndemnat Guvernul să promoveze un Pact Național pentru limba catalană și să comandă cercetări universitate să facă un diagnostic privind cunoștințele și utilizările limbii catalane în diverse domenii sociale, cum ar fi educația, universitatea, judiciar sau comercial. Cu datele rezultate „lăsăm deoparte intuițiile, dorințele sau credințele și începem să lucrăm științific unul dintre cei mai importanți piloni ai națiunii precum limbajul” .

Pe baza acestui diagnostic „vom îmbunătăți utilizarea lui, vom consolida concepția despre propria noastră limbă și vom face ca catalana să devină și mai comună și mai coeziune a țării noastre”. Plaja a spus că „provocarea este mare, dar suntem gata să o facem.”

Echipa Raportul a fost coordonat de Isidor Marí și Miquel Àngel Pradilla, membri ai Institut d’Estudis Catalans. Ceilalți membri care au participat au fost Avel·lí Flors-Mas și Eva Pons de la Universitatea din Barcelona, ​​​​Maria Corominas de la Universitatea Autonomă din Barcelona, ​​​​Natxo Sorolla de la Universitatea Rovira i Virgili și Maite Melero de la Barcelona. Centrul de Supercalculare și Universitatea Pompeu Fabra

Documentul prezentat face o „evaluare obiectivă” a situației sociolingvistice și juridice a limba catalană și reprezintă o bază pentru dezbaterea publică privind provocările actuale ale limbii catalane și modalitățile ideale de a le depăși. Conține atât secțiuni de diagnosticare, cât și secțiuni de acțiuni posibile.

Raportul precizează, de exemplu, că, din punct de vedere juridic, statutul oficial actual al catalanului „este departe de obiectivele de garantare a utilizării normale a limbii în toate zonele stabilite de legislația catalană.” De asemenea, că statul spaniol tinde să protejeze aproape prezența exclusivă a spaniolei în spațiul național, european și internațional.Pe lângă statutul juridic al limbii, raportul prezintă și datele privind situația catalanii în diverse domenii de specializare. precum educația, piața economică, comunicarea, cultura și petrecerea timpului liber, în care nivelul de prezență a limbii catalane este inegal.„Este un raport dur” , a spus purtătorul de cuvânt, care exprimă o situație a limbii pe care ca Guvern „nu ne place și pe care deja am intuit-o” . Dar cu „realism și hotărâre” , Guvernul va lucra pentru a avansa apărarea, protecția și promovarea limbii noastre.

În această primă întâlnire a Pactului Național pentru Llengua, unde au fost convocați și reprezentanții partidelor politice care fac parte din Pact (Junts, ERC, CUP, PSC, Comuns) și entitățile care fac parte din Consiliul Social al Limbii Catalane, de asemenea, vor fi demiși. ieșire la a doua parte a pactului, „ procesul participativ” prin procesul deschis participării cetățenilor prin web gencat.cat .


Acest proces ar trebui să ducă la semnarea în decembrie a unui document, Pactul Național pentru Limba, care va sta la baza viitorului plan multianual de politică lingvistică


MWC sa întors

Duminica aceasta, până pe 2 martie, începe MWC la Fira de Barcelona 2022, (congresul , nu numai al telefoniei, ci al celei mai importante afaceri din lume ” Va ocupa 7 pavilioane și va aștepta “dublu” cifrele de prezență ale ediției 2020, desfășurat vara trecută în „un format redus și hibrid” . Guvernul consideră că această ediție a Mobile, cu toate măsurile de sănătate planificate, „poate fi ediția pentru a restabili o anumită normalitate în turismul de congrese” , un sector important în special în Catalonia pentru sectorul restaurantelor, hotelurilor și serviciilor.

Încă o dată, MWC va avea „participarea activă” a Guvernul Cataloniei, care din primul an a sprijinit întreținerea MWC și a capitalei mondiale a telefoanelor mobile din Catalonia. Cu această ocazie, Guvernul Cataloniei se angajează în Noul Spațiu , „noua economie spațială” , ca zonă și sector de angajare, oportunități sociale și economice pentru întreaga țară.

MWC are un efect pozitiv în toate sectoarele, cu accent deosebit pe tehnologie și „are o importanță strategică pentru dezvoltarea tehnologică și economică a țării” . Acordând o atenție deosebită atragerii de investiții străine .

În acest domeniu, astăzi Departamentul de Afaceri a prezentat un raport care traduce în cifre acest impact al Mobile în Catalonia:

Anul 2019, al 32 proiecte de investiții străine capturate de ACȚIUNE a 77), 5% au fost din sectorul Tehnologii al Informației și Comunicațiilor – TIC. În plus, în Catalonia, conform datelor de la 2019, există aproape 1. 325 companii străine de tehnologie și are una dintre cele cele mai mari clustere din Europa și are dezvoltatori de software extrem de competitivi.

Barcelona este primul oraș tehnologic din lume care nu este capitală (Tech Cities, Savills Index, ) și Catalonia a devenit 2018 în primul laborator 5G deschis din Europa.

E Clusterul este alcătuit din un total de 711 companii (anul 2020) o figura care a cunoscut o creștere constantă în Catalonia: a 2, 17 % el 2019 și unul % din 2018. În acest sens, Catalonia ocupă o poziție de lider în stat cu 19, 1% din companii. Toate generează 77. 17 locuri de muncă (al patrulea trimestru din 2022 ) i sum 77 milioane euro ca cifra de afaceri (2019)) , cifră care a crescut cu 5,5% în ultimul an. Sectorul TIC oferă o listă lungă de oportunități tehnologice pentru companii prin industria 4.0 ). Tehnologii precum imprimarea 3D, robotica, Internetul lucrurilor, big data sau inteligența artificială sunt oportunități pe care companiile le au deja la dispoziție.


Datele coroborează faptul că MWC are o „ efect foarte pozitiv ” asupra proiecției exterioare a imaginii orașului Barcelona și Catalonia și Guvernul „va depune toate eforturile pentru a se asigura că acest lucru continuă în următorii câțiva ani.” a spus purtătorul de cuvânt. Social Table of Climate Change

Guvernul de asemenea a aprobat Decretul prin care se stabilește componența și regimul de funcționare a Masei Sociale a Schimbărilor Climatice, organ colegial consultativ, de participare și consiliere, din cadrul Departamentului de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală. Acest organism, prevăzut în Actul privind schimbările climatice , canalizează participarea, informarea și consultarea celor mai reprezentative entități și organizații din țesutul social, economic și de mediu al Cataloniei cu privire la politicile climatice.

Sursa: