Ministrul Economiei și Finanțelor al Generalitat-ului, Jaume Giró, a cerut grupurilor parlamentare să apere și să adopte proiectul de lege de garantare a serviciului ATM în municipalitățile cu risc de excludere promovat de Departamentul Economiei. „ Depinde de noi să căutăm alianțe și să convingem suficiente grupuri parlamentare să transforme propunerea într-un proiect, iar proiectul va ajunge să fie aprobat și să devină lege ”În Congres, a examinat Giró în Parlament, ca răspuns la o interpelare privind excluderea financiară prezentată de Junts per Catalunya.

Având în vedere contextul actual al sectorului financiar, care implică că 443 un total de 443 municipalități catalane (un 206 , % din total) nu a avut un birou bancar sau un bancomat, Departamentul de Economie și Finanțe a ales să promoveze în Congres o spaniolă Bill care permite garantarea unui minim de servicii bancare. Această inițiativă își propune să reglementeze instalarea unui bancomat local în zonele rurale și urbane unde nu există în prezent.

Ministrul a justificat necesitatea procesării Propunere de lege în Congres deoarece Catalanul Guvernul nu are competențe pentru a reglementa obligația de a instala bancomate în municipiile care nu le au. „ Conform cadrului juridic spaniol, Parlamentul Cataloniei nu se poate ocupa de protejarea celor mai vulnerabili cetățeni ai țării” în acest domeniu, a deplâns ministrul și a adăugat că „ tot ce putem face este să facem o propunere, să ne încrucișăm degetele și să ne încredințăm bunăvoinței legiuitorilor din Spania. De aceea, în fața unei situații în care „ poate deveni o problemă pentru mulți oameni” șeful finanțelor guvernamentale a asigurat că legea este o „soluție rapidă și ușor de implementat, care poate funcționa bine. Și trebuie să avem încredere că putem convinge statul spaniol că inițiativa merită și o extinde la toate domeniile sale ”.

Giró a susținut că „ serviciile financiare funcționează ca bunuri de bază. Societatea noastră este organizată în așa fel încât nu se poate trăi cu demnitate fără acces la apă curentă, internet, electricitate, gaz sau un cont de economii ”. Responsabilul financiar catalan a remarcat că proiectul de lege dorește „ să lupte direct împotriva riscului de sărăcie și excluziune. Se știe de multă vreme că excluziunea financiară se corelează direct cu sărăcia . ”

Textul legii reglementează instalarea voluntară a bancomatelor pentru o parte din instituțiile financiare, care devine un sistem obligatoriu în cazul municipiilor în care băncile nu depun propuneri. Baza inițiativei se bazează pe faptul că accesul la serviciile bancare nu este o simplă consecință a unei activități comerciale, ci un drept real al cetățeanului, care nu trebuie ignorat de autoritățile publice.

Jaume Giró s-a referit și la recentul anunț al guvernului spaniol conform căruia a convenit cu băncile extinderea orelor de îngrijire a persoanelor vârstnice, o creștere a nivelului de pregătire a angajaților entităților pentru îmbunătățirea serviciului clienți. și asistență telefonică îmbunătățită. „ Mă tem că acest lucru nu este suficient, pentru că problema este în exodul de birouri pe care îl suferă teritoriul, și în dificultățile bătrânilor care locuiesc în sate și municipii mici de a vă scoate bani din cont. , efectuați un transfer sau faceți o declarație privind mișcările recente. Și acest lucru nu se rezolvă doar cu măsurile anunțate „de guvernul spaniol, a subliniat el.

Necesitatea menținerii taxei pe deșeuri

Pe de altă parte, ministrul Economiei și Finanțelor a răspuns la o întrebare privind sistemul de finanțare și a denunțat că, în cazul în care Billul deșeurilor și a solurilor contaminate pentru o circulară economie, în prezent în curs de procesare la Senat, „ Catalonia va pierde controlul asupra politicii de taxe pe deșeuri, care poate reprezenta, anul acesta 2022, aproape de 120 milioane de euro ”. Potrivit lui Giró, cu această regulă „ vom pierde, încă o dată, puterile pe care le aveam ”, și a amintit că resursele din canoane ( sunt practic în întregime în municipiile ”. „ Guvernul de la Madrid nu are baraj de descentralizat și mult baraj de recentralizat ”, a deplâns el.

Ministrul a avertizat asupra acestui risc de nouă recentralizare într-o interpelare formulată de grupul En Comú Podem asupra modelului de finanțare al Cataloniei. Giró a reiterat că sistemul actual de finanțare este „ inechitabil ” și a insistat că „ modelul de finanțare echitabilă pentru Catalonia este cel al suveranității depline ” .

Sursa: Jaume Giró: „Trebuie să căutăm alianțe și să convingem suficienți parlamentari grupuri să facă din Legea privind garanția ATM-ului „