Parcurile naturale din Catalonia încep în acest weekend sărbătorile Zilei Europene a Parcurilor Naturale care comemorează 25 Mai. Promovată de Federația EUROPARC , care reunește aproape 206 membri aparținând 36, afirmă că Ziua Europeană a Parcurilor a fost sărbătorită pe tot continentul de la 1999 până la să recunoască parcuri naturale declarate în Europa. Prima a fost în anul 1909, în Suedia, iar în Catalonia, Parcul Național Aigüestortes și Estany de Sant Maurici, anul 1955.

Anul acesta, motto-ul ales este „Noi suntem natura: reflectați, restaurați și reconectați”. Anul trecut, parcurile naturale și Siturile Naturale de Interes Național administrate de Generalitat au primit 4,3 milioane de vizite

Primele activități comemorative vor avea loc în weekend

Parcul Natural Montgrí, Insulele Medes și Baix Ter au organizat activități precum prezentarea din acest weekend și un traseu prin unele dintre elementele incluse în inventarul patrimoniului cultural al Parcului sau o coborâre cu caiac de-a lungul râului Ter, de la Colomers la Verges, pentru a ridica gunoaiele care se pot găsi acolo. Pe 26 în luna mai, va avea loc un tur ghidat al Centrului de documentare a parcului și al 28 o excursie cu caiac de la plaja Montgó pentru a descoperi valorile naturale ale coastei Montgrí.

Aiguamolls de Parcul Natural l’Empordà își concentrează și activitățile în acest weekend. Astfel, sâmbătă a organizat două tururi ghidate ale Aiguamolls și împrejmurilor și orezelor din Parc. Activitățile vor continua duminică 22 cu un tur ghidat al lacurilor din Matà.

Parcul Natural Cadí-Moixeró a organizat duminică un traseu de patrimoniu 26 cultural, industrial și firesc prin capul Llobregatului, urmând traseul pe care obișnuiau să-l parcurgă croitorele. Iar Parcul Natural Capçaleres del Ter i Freser a programat duminică viitoare o baie de pădure.

Parcul Natural Delta de l’Ebre a organizat în luna mai un traseu cu bicicleta prin lagunele Parcului și o zi a porților deschise la Centrul de Interpretare din Deltebre. La Casa de Fusta va fi, de asemenea, o expoziție despre lagune și deșeuri marine.

Parcul Național Aigüestortes i Estany de Sant Maurici a organizat duminică 28 Poate urca până la ruinele castelului Torena, iar Parcul Natural din Înalții Pirinei a organizat 25 un traseu între Ars și Asnurri în luna mai

Parcul Natural Cap de Creus a profitat de Ziua Europeană a Naturii Parcuri pentru a sărbători 24 în luna mai în Cetatea Trandafirilor prima ediție a SOMPARCC , întâlnirea Rețelei a Școlilor din Creus, cu organizarea mai multor ateliere, care vor reuni mai mult de 400 elevi ai ciclului superior.

Parcul Natural de Interes Național (PNIN) Poblet a organizat 28 în dimineața unui zi de descoperire a naturii, iar în PNIN din Albera va avea loc 26 din mai o excursie la Puig Neulós , cel mai înalt vârf din zonă.

De asemenea centrele de documentare ale parcurilor naturale afiliate Rețelei DocAmbCat se alătură sărbătorii de această efemeridă, unul dintre cele patru evenimente anuale comemorate în comun pentru a-și face publice propria colecție bibliografică, a încuraja acțiunile de colaborare între diverse centre și a transmite mai multă conștientizare a mediului.

Săptămâna Naturii

Ziua Europeană a Parcurilor coincide cu Săptămâna Naturii , care este sărbătorit în toată Catalonia între mai și 5 iunie. Organizat de Rețeaua pentru Conservarea Naturii (XCN), cu sprijinul Departamentului de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală, oferă mai mult de 400 activitati de constientizare a mediului

Parcurile si entitatile Tabloului de Voluntariat de Mediu al Protectiei Speciale Zonele naturale din Empordà și Masa de voluntariat pentru mediu a parcurilor naturale Terres de l’Ebre s-au alăturat inițiativei cu o serie de acțiuni de voluntariat pentru mediu, cum ar fi activități de curățare a spațiului păsări naturale, inelarea păsărilor și ateliere, printre altele

. ) Sursa: Parcurile naturale ale Generalitati se alatura sarbatoririi a Zilei Europene a Parcurilor Naturale