Galerie foto

COMUNICAT DE PRESĂ

La 10 iunie 2022, viceprim-ministrul, ministrul transporturilor și infrastructurii Sorin Grindeanu a participat, la Salonic, la Summitul șefilor de stat și de guvern participanți la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), la care au mai fost invitați președintele Consiliului European, Charles Michel și secretarul general al Consiliului Cooperării Regionale, Majlinda Bregu.

Reuniunea la nivel înalt a fost organizată de Președinția în exercițiu a SEECP, exercitată de Atena, în perioada 1 iulie 2021 – 30 iunie 2022, prilejuind un schimb aprofundat de vederi la nivel înalt privind evoluțiile curente la nivel regional, cu accent pe criza din Ucraina, pandemia de COVID-19, perspectivele economice, energetice și de conectivitate.

În intervenția sa, viceprim-ministrul Sorin Grindeanu a subliniat importanța cooperării în cadrul SEECP într-o arie extinsă de domenii și a pledat pentru susținerea proiectelor de infrastructură energetică, asigurarea aprovizionării cu alimente în contextul crizei internaționale actuale, dezvoltarea durabilă și stimularea mediului de afaceri în regiunea Europei de Sud-Est. A arătat că situația de securitate din regiunea Mării Negre reconfirmă importanța centrală a cooperării regionale în formate consacrate, precum SEECP, în identificarea de politici care să promoveze securitatea și stabilitatea Europei de Sud-Est. De asemenea, a subliniat necesitatea întăririi coordonării regionale în vederea combaterii efectelor schimbărilor climatice și a atingerii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în domeniul mediului.

Oficialul român a reafirmat, de asemenea, susținerea constantă și fermă a României pentru perspectivele europene și euro-atlantice ale statelor din regiune. În context, a menționat sprijinul ferm al României pentru continuarea procesului de extindere a UE cu statele din Balcanii de Vest, proces esențial  pentru stabilitatea și securitatea Europei. A reiterat necesitatea deschiderii, cât mai curând posibil, a negocierilor de aderare cu R. Macedonia de Nord și Albania. A evidențiat, totodată, sprijinul ferm al României pentru obiectivele legitime ale Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei de aderare la Uniunea Europeană.

Viceprim-ministrul Sorin Grindeanu a reiterat poziția fermă a României de condamnare a agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și preocuparea față de acțiunile Moscovei care vizează periclitarea reformelor, subminarea instituțiilor democratice și obstrucționarea parcursului european al partenerilor din regiunea SEECP.

Vicepremierul român a subliniat măsurile adoptate la nivel național și european pentru gestionarea situației refugiaților din Ucraina, precum și importanța acordării de asistență Ucrainei și Republicii Moldova, inclusiv din perspectiva asigurării securității energetice a celor două state.

La finalul Summit-ului, participanții au adoptat Declarația Comună a Șefilor de State și de Guverne din SEECP și Raportul anual al Secretarului General al Consiliului Cooperării Regionale.

În marja Summitului, viceprim-ministrul Sorin Grindeanu a avut scurte reuniuni bilaterale cu Natalia Gavrilița, Prim-ministrul Republicii Moldova și cu Nikola Selakovic, ministrul afacerilor externe al Republicii Serbia.

Sursa: Participarea viceprim-ministrului și ministru al transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, la Summitul șefilor de stat și de guvern participanți la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP)