Ministrul Egalității și Feminismului, Tània Verge Mestre, a vizitat vineri orașul Sant Celoni pentru a „mulțumiri pentru munca Consiliului Local care contribuie la ruperea unui tabu în societatea noastră: doliu pentru copiii care mor fără ca măcar să fi trăit ”. Acest lucru era precizat în Cartea de Onoare a Consiliului Local, pe care a semnat-o la scurt timp după ce a ajuns la primărie. În Consiliul Local, consilierul a fost primit de primarul, Raül Garcia Ramírez, și de alți aleși ai consiliului. După o scurtă întâlnire în Sala Plenului, grupul s-a deplasat la cimitirul municipal pentru a participa la inaugurarea noului spațiu dedicat doliu gestațional și neonatal, activat de orașul Sant Celoni.

La inaugurare au participat ministrul Verge, precum și prim-viceprimarul și consilierul pentru afaceri sociale și locuințe Magalí Miracle Rigalós și primarul. „Considerăm că, în calitate de municipalitate, este important să vizualizăm această realitate care este adesea redusă la tăcere de societatea noastră pentru a însoți mai bine oamenii care suferă și, în același timp, a aduce un mic omagiu acelor copii care în ciuda faptului că am plecat, continuăm să iubim și să ne amintim ” a subliniat Garcia.

În discursul său, Verge a subliniat „un memorial ne pune în fața ochilor o realitate pe care adesea, ca societate, nu vrem să o privim sau să o menționăm.” În acest sens, ministrul a afirmat că „avem nevoie de măsuri care să recunoască și să încadreze aceste experiențe în viețile și mediile noastre, fie ele simbolice ca acest spațiu, fie reglementări.”

Lucrarea artistei locale Glòria Auleda Llavina a fost instalată în spațiul delimitat de doi chiparoși. Din stâncă și fier, pe un pământ de pietriș unde pot fi lăsate mesaje de amintire, lucrarea simbolizează reflectarea stelelor. „Mâinile mici au puterea de a îmbrățișa universul și magia de a deveni stele” se arată în gravura care însoțește sculptura. Evenimentul s-a încheiat cu intervenția muzicii și compozitoarei din Vallès, Laia Llach Pou.

Sant Celoni se alătură municipalităților care au deja activat aceste spații precum Premià de Mar, Sant Cugat, Caldes de Montbui, Sant Hilari Sacalm, La Ràpita, Lleida, Olot și Barcelona, ​​​​între altele.altii. Prima a fost cea de la Cervera inaugurată în urmă cu patru ani.

Moartea gestațională, o realitate

Moartea gestațională este cea care are loc în timpul etapei de gestație și poate fi cauzată în mod natural de avort spontan sau intenționat de o întrerupere voluntară a sarcinii.

Una din patru sarcini nu prosperă și se termină cu moartea bebelușului, conform datelor oficiale, deși asociații precum Umamanita au făcut estimări mai mari având în vedere că înainte de o sută optzeci de zile ( , 7 săptămâni) decesele nu trebuie declarate, iar întreruperile voluntare sunt înregistrate separat.

Sursa: Consilierul Verge participă la inaugurarea noului spațiu de doliu gestațional și neonatal din Sant Celoni