Mult așteptata reuniune la nivel guvernamental dintre România și Spania ar fi trebuit să aibă loc în această lună la București, dar nu a primit nici acum o dată în calendar.

Premierul Mariano Rajoy a spus acum un an că România este un partener strategic al Spaniei, dar vorbele sale nu se susțin prin contacte și relații consistente între cele două guverne.
Mai mult, după aproape un an de la vizita la Madrid a premierului Victor Ponta, relațiile guvernamentale dintre România și Spania continuă să fie la fel ca și până acum: bune, dar la același nivel.
În decursul acestei perioade, doar câțiva miniștri români au fost la Madrid, unde s-au întâlnit foarte scurt cu omologii spanioli și niciodată vizitele nu au fost remarcate de partea spaniolă ca fiind importante pentru relația dintre cele două țări.
Cu toate acestea, în cadrul întâlnirii din 12 martie a.c. de la Madrid, ministrul de Externe Titus Corlățean și omologul său Jose Manuel Garcia Margallo au dat asigurări că Spania și România au multe lucruri de discutat și că o ședința comună la nivel de guvern părea iminentă.
În acest moment, potrivit Ambasadei României la Madrid, urmează să se stabilească o dată pentru organizarea acestui summit, dar n-ar fi primul proiect de acest gen care eșuează.
Dorința de a obține o relație de partener strategic cu Spania nu este nouă. Încă din timpul guvernului Zapatero, administrația de la București pregătea o agendă comună și chiar o vizită a premierului socialist în România, însă aceasta nu a mai avut loc.

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}