Un grup de români din orașul spaniol Lleida a băgat spaima în șoferii de tir care treceau prin provincia Zaragoza.

Garda Civilă a început ancheta în luna aprilie, după ce au fost denunțate mai multe furturi din camioane. Anchetatorii au descoperit repede că se confruntă cu o grupare de români, specializată în metoda „surfing”-ului.

Aceștia sustrăgeau mărfuri din tiruri care se deplasau în cursul nopții pe autostrăzile din regiune. Foloseau mai multe mașini și acționau cu rapiditate.

Un autoturism rula în fața camionului ca să-l încetinească și altul, de obicei cu trapă, se plasa în spatele său, de unde unul dintre hoți putea să se cațere pe tir și să pătrundă în interior.

După 7 lovituri de acest tip, activitatea grupării i-a pus în gardă pe localnici și autoritățile din zonă au intensificat controalele.

Timp de câteva luni, organizația și-a îndreptat atenția către alte obiective: sedii de firme și hale industriale, urmând să revină la jafurile de pe autostradă în luna august.

Rețeaua era condusă din orașul Lleida, iar marfa furată era vândută apoi pe piața neagră, în regiunea La Rioja.

Ultimul jaf comis pe autostradă a fost organizat în 12 octombrie, când românii au furat calculatoare din interiorul unui tir care se îndrepta spre Madrid. La câteva zile după aceea, autoritățile i-au prins.

Agenții Gărzii Civile au arestat 7 cetățeni români și cercetează posibila implicare a altor 4 în comiterea a 16 furturi. Arestările au fost derulate în colaborare cu poliția regională catalană Mossos d’Esquadra.

În locuințele suspecților au fost descoperite unelte folosite pentru comiterea furturilor, aparate de radio-recepție și haine cu care fuseseră identificați în diverse ocazii.

Românii sunt acuzați de furt, apartenență la o organizație infracțională și fals în documente.