#Catalunia – Parlamentul Cataloniei a dat undă verde Legii bugetului Generalității pentru 2023.Aceasta este o veste grozavă pentru toată țara” de cand „într-un moment solicitant, de incertitudini, de mari provocări și, de asemenea, de oportunități”noile conturi „ne ​​aduc elemente de certitudine, planificare și impuls economic și social„, a asigurat ministrul Economiei și Finanțelor, Natàlia Mas Guix, în cadrul intervenției sale în dezbaterea finală a proiectului de lege care a avut loc vineri în Camera Catalană.

Cel mai înalt responsabil pentru finanțele executivului catalan a fost mândru că poate conta pe „bugete bune” pentru acest exercițiu, „terții care vor fi reușit să aprobe Guvernul în ultimii patru ani”. Conturi care, după cum a subliniat el, „se concentrează pe consolidarea serviciilor publice și pe trasarea unei traiectorii pentru îmbunătățirea bunăstării colective și creșterea valorii adăugate pentru economia noastră.”cu cheltuieli de până la un maxim istoric de 41.025 de milioane de euro și adăugarea unui sistem suplimentar de 3.842 de milioane de euro, „cea mai mare creștere anuală din ultimii 17 ani”.

În cadrul discursului său, ministrul a evidențiat și câteva dintre măsurile încorporate în noile conturi, precum creșterea cu 7% a Fondurilor de Cooperare Locală; 846 milioane euro investiții pentru îmbunătățirea sau construirea de noi echipamente în domeniile Sănătate și Educație; 586 milioane euro investiții în infrastructuri de sprijin rutier, feroviar și de transport public; 680 milioane pentru desfășurarea Pactului Național pentru Industrie; reducerea la jumătate a listelor de așteptare pentru dependență cu creșterea cu 4.500 de locuri rezidențiale și centre de zi pentru persoane dependente; sau consolidarea întregului personal sanitar și didactic încorporat în timpul pandemiei, printre alte măsuri.

Mas Guix a mulțumit, de asemenea, formațiunilor care au făcut posibilă aprobarea conturilor, precum și celorlalte grupuri și servicii ale Camerei Catalane pentru „permite o procesare agilă și eficientă, până la finalizarea întregului proces de procesare a contului într-un timp record de 37 de zile”.

Consilierul a mai remarcat că reprezentanţii politici „Suntem aici pentru a contribui și pentru a duce țara înainte, influențând modul în care sunt desfășurate resursele, dar nu pentru a le bloca”. În acest sens, și în legătură cu viitoarele dezbateri parlamentare, acesta a fost pus la dispoziția grupurilor „să ajungă la o negociere sinceră, să explice și să compare pozițiile viitoare”

Undă verde la „Legea însoțitoare”

Camera catalană a aprobat astăzi și Legea privind măsurile fiscale, financiare, administrative și din sectorul public pentru 2023, cunoscută și sub numele de „Legea însoțitoare”. Textul încorporează câteva noutăți cu privire la Proiectul de lege pe care Guvernul l-a prezentat Parlamentului pe 2 februarie trecut. De exemplu, în materie fiscală, cota impozitului perceput pentru sejururile în unități turistice este majorată de la 2 la 3 euro pentru navele de croazieră care se află în port timp de 12 ore sau mai puțin. Pentru sejururi mai lungi, tariful ramane la 2 euro.

Tot în domeniul impozitelor proprii gestionate de Agenția Fiscală Catalană (ATC), cota de impozitare a locuințelor goale este majorată cu 33%, iar sistemul de calcul al bonusului pentru apartamentele desemnate este simplificat la o chirie accesibilă, cu scopul de a adaptându-l la scopul impozitului.În plus, în articol se introduce o nouă redactare care se referă la calculul pentru a considera că o casă este goală. Concret, se precizează că transferul unui imobil nu întrerupe perioada de 2 ani stabilită în prezent de lege.

În ceea ce privește impozitele cedate, impozitul pe acte juridice documentate pentru cooperativele de locuințe în regim de cesiune în folosință este subvenționat temporar – până la 31 decembrie 2025. Scopul este de a facilita promovarea și exploatarea bunurilor imobiliare ca locuințe obișnuite în regim de transfer de folosință pentru aceste entități, pentru anumite grupuri, cum ar fi persoanele în vârstă.

În ceea ce privește impozitele cedate, impozitul pe acte juridice documentate pentru cooperativele de locuințe în regim de cesiune în folosință este subvenționat temporar – până la 31 decembrie 2025. Scopul este de a facilita promovarea și exploatarea acestor entități de locuințe fie pentru uz obișnuit și permanent, fie pentru locuințe pentru vârstnici sau persoane cu dizabilități.

În sfârșit, și în aceeași direcție, este de așteptat ca Institutul Catalan de Finanțe (ICF) să poată finanța dezvoltări imobiliare pentru locuințe cooperative sau destinate închirierii sociale. Până acum, ICF a oferit finanțare doar pentru promovarea locuințelor de protecție oficială.

sursă: Parlamentul aprobă Legea bugetului Generalității Cataloniei pentru 2023