Guvernul Spaniei a încheiat acordul ca Germania să se alăture H2Med, împreună cu Franța și Portugalia. În acest fel, se realizează o realizare definitivă pentru vocația neapărat europeană cu care Spania a dimensionat acest hidroduct de când a început să-l promoveze încă de la începutul proiectului, așa cum demonstrează prezența președintelui Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen. , la prezentarea H2Med la ultimul Summit de la Alicante, pe 9 decembrie 2022.

De asemenea, încorporarea Germaniei subliniază două angajamente exprimate întotdeauna de Spania cu implementarea acestui coridor de energie verde.

În primul rând, să consolidăm securitatea energetică și autonomia energetică a UE într-un context în care este esențial ca noi europenii să dăm dovadă de solidaritate pentru a reduce dependența energetică.

În al doilea rând, H2Med reiterează ambiția Europei în neutralitatea climatică și îndeplinește voința Spaniei de „a fi în fruntea cursei pentru tranziția energetică, conducând dezvoltarea energiilor regenerabile, tot cu vocația de a fi un reper în hidrogen”, în cuvintele lui. prim-ministrul, Pedro Sánchez.

Întărirea acestei dimensiuni paneuropene a H2Med plasează Spania în fruntea transformării modernizării și, pentru prima dată în istorie, în poziția de a deveni un important hub de energie verde din Peninsula Iberică până în centrul și nordul Europei.

Pentru vicepreședintele Guvernului și ministrul tranziției ecologice și provocării demografice, Teresa Ribera, „folosirea hidrogenului regenerabil poate oferi soluții importante, dar și inovație, crearea de locuri de muncă și lanțul valoric industrial într-o economie precum cea a Spaniei, din sud. al Europei, unde este mult de contribuit” la restul UE.

Acordul de astăzi vine în urma negocierilor dintre guvernele Spaniei, Germaniei, Franței și Portugaliei, favorizate de viziunea lor profund europeană și de intensa armonie socială și politică de progres care le unește.

Deja pe 15 decembrie, când Enagás și alți operatori din Franța și Portugalia care promovează H2Med au solicitat Comisiei Europene ca acest coridor verde cu hidrogen, cheie pentru obiectivele REPowerEU, să fie considerat Proiect de Interes Comunitar -finanțat cu până la 50% din fonduri europene. sub REpowerEU-, operatorii din Germania s-au alăturat unei scrisori comune trimise Comisiei, exprimându-și „sprijinul” ferm pentru proiect și dorința de a face din H2Med coloana vertebrală a furnizării de hidrogen regenerabilă pentru cea mai mare parte a Europei.

H2Med va fi în funcțiune în 2030 și se preconizează că va putea transporta 2 milioane de tone de hidrogen verde pe an din Spania, ceea ce va reprezenta 10% din totalul consumat de UE. În 2050 se estimează că 20% din toată energia din Europa va fi hidrogen regenerabil.

Logo-ul proiectului H2Med.

Etichete: Energie Schimbarea climei UE Sursa: Guvernul Spaniei – Spania sărbătorește încorporarea Germaniei în proiectul H2Med