#Spania – Ministrul Transporturilor și Mobilității Durabile, Óscar Puente, în cadrul discursului său la eveniment.

Distribuie pe Óscar Puente a evidențiat rolul important al companiilor din sectorul logisticii și transporturilor în atingerea obiectivului de a accelera și finaliza tranziția către o mobilitate sănătoasă, sigură și conectată. „Este esențial ca sectorul privat să vârască în aceeași direcție, să fie protagonistul decarbonizării, să desfășoare tehnologia de care dispune și să-și transforme resursele în creștere economică și crearea de locuri de muncă.”a spus ministrul în timpul discursului său la închiderea Adunării Generale a Uno Logística, desfășurată astăzi la Madrid.

„Succesul acestei tranziții este inseparabil de procesul de transformare pe care logistica a început deja, un sector care reunește 218.000 de companii, are un milion de angajați și a cărui afacere mișcă peste 100.000 de milioane de euro pe an”, a declarat ministrul înainte de a reitera că sectorul nu poate fi lăsat în afara procesului de transformare.

În acest sens, Óscar Puente și-a arătat deplina disponibilitate de a menține o relație fluidă cu sectorul logistic pentru a atinge obiectivele de decarbonizare, sustenabilitate și eficiență promovate de Minister și a profitat de ocazie pentru a sublinia că sprijinul Ministerului pentru sector este „ incontestabil”.

Astfel, șeful Direcției a recunoscut că drumul va juca în continuare un rol important în transportul de mărfuri și a detaliat toate ajutoarele care, de la Minister, au fost implementate în ultimii ani pentru ca sectorul de transport profesional pe autostradă. să-și stimuleze decarbonizarea și să-și protejeze profitabilitatea și operațiunile:

Program de transformare a flotei, dotat cu 400 de milioane de euro din Planul de Recuperare.Două linii de ajutor direct de 450 de milioane de euro fiecare pentru companiile de transport, de 2.500 de euro pe camion.Bonus de preț al combustibilului pentru transportatori prin care, în 2022 și 2023, un camion greu care parcurgea 10.000 km pe lună a economisit peste 11.000 de euro. Adăugând ajutorul de 2.500 de euro pe vehicul, economiile totale au fost de peste 13.500 de euro.Promovarea a patru grupuri de lucru cu Comitetul Național de Transport Rutier pentru a aborda lipsa șoferilor profesioniști, efectele economice ale decarbonizării, aplicarea efectivă a legii lanțului de transport și digitalizarea.Aprobarea unui regim de sancționare de pionierat împotriva întârzierii plăților.Revizuirea prețului de transport din cauza variației prețurilor la combustibil.Dezvoltarea de măsuri pentru evitarea lucrului sub cost.Calea ferată, protagonistă a mobilității durabileÎn paralel cu decarbonizarea și digitalizarea transportului rutier, ministrul a reiterat angajamentul față de dezvoltarea infrastructurii care să contribuie la promovarea transportului durabil și eficient. „De la Guvern am apărat mereu că transformarea infrastructurii logistice a fost esențială în dezvoltarea noastră industrială. În acest scop, am redirecționat investițiile publice astfel încât să devină motorul schimbării, cu căile ferate, digitalizarea și intermodalitatea în centru”, el a declarat.

ȘIConcret, el a evidențiat obiectivul Ministerului ca transportul feroviar de marfă să atingă o pondere modală de 10% până în 2030, pentru care autostrăzile feroviare care sunt în curs de desfășurare vor fi esențiale. De exemplu, ministrul a subliniat autostrada feroviară Algeciras-Zaragoza, care însumează o investiție de aproape 1.700 de milioane de euro în cei 1.074 de kilometri ai săi pentru a canaliza fluxurile de mărfuri între Maroc și Europa în această ramură centrală a coridoarelor.Atlantic și Mediterana.

De asemenea, ministrul Transporturilor a reamintit angajamentele asumate cu Comisia Europeană pentru promovarea transferului de mărfuri către calea ferată. Printre acestea, implementarea unui program de dezvoltare a autostrăzii feroviare, bonusul pe o perioadă minimă de cinci ani de tarife feroviare pentru traficul de marfă sau dezvoltarea unui program de sprijin pentru acest trafic care să includă stimulente pentru modernizarea și inovarea sectorului.

Totodată, șeful Ministerului a indicat că se activează eco-stimulente maritime pentru urcarea camioanelor pe navă, „beneficiarii acestora sunt firme sau expeditori independenți, transportatori sau operatori de transport care plătesc marfa pentru îmbarcarea unui transport rigid. camion, o remorcă sau o semiremorcă în loc să folosească drumul pe o parte a traseului său, atunci când există o alternativă.

ȘIProvocarea digitalizăriiMinistrul a subliniat cunoștințele pe care Ministerul le are asupra principalelor provocări ale sectorului. Printre acestea, digitalizarea, care afectează societatea în ansamblu, „în acest moment am parcurs o bună parte a drumului. Suntem lideri europeni în domeniul 5G, avem companii lider în domeniul telecomunicațiilor și o gamă largă de startup-uri extrem de inovatoare.

Aceasta se leagă de o altă provocare: logistica urbană, livrarea ultimului kilometru, „care trebuie să fie mai eficientă și să aibă flote nepoluante. Și, de asemenea, logistică interurbană, pentru gestionarea automată a transporturilor în masă dintr-un punct în altul din țară. „.

Pentru a sprijini acest proces, Óscar Puente a declarat că Guvernul a stabilit linii de investiții pentru companiile de transport și expeditorii în valoare de 110 milioane de euro pentru a accelera digitalizarea și îmbunătățirea competitivității și a serviciului pe care îl oferă. În plus, Planul de redresare are în vedere și alte ajutoare de natură mai orizontală, precum cele prevăzute pentru digitalizarea IMM-urilor și în programul de competențe digitale.

În acest context de promovare a digitalizării, Ministerul a lansat platforma SIMPLE, un instrument de simplificare, digitalizare și colaborare pentru îmbunătățirea logisticii. Această platformă permite gestionarea integrată și digitală a fluxurilor de documente, date și informații legate de transportul multimodal de mărfuri, între diferitele noduri și moduri ale lanțului de transport. O viziune completă a lanțului logistic, cheie pentru eficiență, simplificare și armonizare

Legea mobilitățiiÎn încheiere, ministrul a profitat de ocazie pentru a aminti că viitoarea Lege a mobilității, aflată în curs de procesare în parlament, recunoaște în mod expres importanța transportului de marfă și include și definirea unui nod logistic de importanță strategică, care va fi considerat prioritar. De asemenea, stabilește coordonarea necesară între administrații pentru îmbunătățirea lanțului logistic.

Standardul abordează și distribuția urbană a mărfurilor pe două niveluri: în primul rând, necesită stabilirea unui ghid care să ghideze diferitele administrații în planificarea acestei mobilități; și, în al doilea rând, solicită municipalităților învecinate să stabilească criterii omogene în planurile lor de mobilitate durabilă pentru a facilita activitatea companiilor care efectuează livrări pe ultimul kilometru.

Etichete: Transport Sursa: Guvernul Spaniei – Óscar Puente subliniază rolul cheie al sectorului logistic în tranziția către o mobilitate sănătoasă, sigură și conectată