#Madrid –

PĂSĂRILE ȘI ȘI STABILIT HABITAT LA ETAJUL 18

Spitalul Universitar 12 de Octubre, un centru public din Comunitatea Madrid, are doi noi chiriași instalați pe acoperișul reședinței sale generale din 2022. Sunt o pereche de șoimi peleri care au ales etajul 18 al clădirii de spitalizare pentru adulți, 72 de metri înălțime, pentru a se stabili într-o zonă urbană și a controla fauna păsărilor din jur. Anul acesta cele două păsări au reușit să se reproducă și au avut trei descendenți.

Identificarea perechii de părinți șoimi, corect inelați, determină că aceștia s-au născut în anul 2020. Femeia din zona Spitalului General de Apărare Gómez Ulla și bărbatul într-o zonă urbană a municipiului Leganés . Imperecherea si reproducerea incepe de obicei in luna februarie, in martie se depun ouale, in aprilie se nasc puii si in mai incep sa zboare.

Perechea de șoimi de la Spitalul 12 de Octubre a avut în acest an trei pui, marcați la 15 zile de la naștere cu două inele: unul oficial care este folosit pentru marcarea păsărilor sălbatice și altul care este citit de la distanță, care permite identificarea acestora cu binoclu. Din primăvară, epoca în care s-au născut, au fost supravegheați să-și continue evoluția și deja s-a dovedit că au reușit să zboare și să fie independenți de părinți. Controlul acestuia este realizat de Asociația Urban Halcones -biologi care monitorizează populația urbană a șoimului călător din Comunitatea Madrid-, în colaborare cu Brinzal, un ONG care desfășoară supraveghere veterinară, și agenții silvici din Comunitatea Madrid. Madrid, care verifică că întregul proces se desfășoară fără incidente.

Șoimii călerini se hrănesc cu păsări. Ei nu coboară la pământ pentru a vâna mamifere, ci o fac din mers și sunt controlori excelenți ai faunei aviare. Ei pradă în principal porumbeii urbani și orice alt tip de pasăre comună. Din moment ce acest cuplu locuiește la Spitalul 12 de Octubre, zona a fost curățată de păsări de acest tip, evitând creșterea necontrolată a populației.

A doua experiență de cuibărit pe 12 octombrie

Această experiență de cuibărit este a doua dintre Spitalul 12 octombrie cu păsări de pradă, întrucât în ​​2014 a existat prima dintre care există dovezi documentate. La acea vreme, în aceeași zonă a fost amplasată un cuib pentru a facilita reproducerea, în colaborare cu Asociația de șoimărie și conservare a păsărilor de pradă și Grupul de reabilitare a faunei autohtone și a habitatului acesteia, dar aceștia nu au putut să se înmulțească.

Șoimii călerini pot zbura la altitudini mari și pot depăși 350 de kilometri pe oră atunci când se scufundă. Femelele sunt mai mari decât masculii și apără teritoriul. Clădiri precum Spitalul 12 de Octubre sunt locuri ideale pentru a-și stabili teritoriile, deoarece simulează stâncile pe care trăiesc în mediul lor natural.

Sursa: Comunitatea Madrid – O pereche de soimi pelerin se reproduce si are trei pui intr-un cuib instalat pe acoperisul Spitalului 12 de Octubre