Comunitatea Madrid va utiliza tehnologie inovatoare care permite evaluarea funcția cardiacă rapid, precis, reproductibil și neinvaziv pentru a preveni bolile în acest domeniu. Spitalul Public Universitar Ramón y Cajal este primul centru public din Spania care utilizează această tehnică în Serviciul său de Radiologie și unul dintre primele din Europa.

Ministrul Sănătății, Enrique Ruiz Escudero, a participat astăzi la prezentarea acestei soluții informatice, numită MyoStrain și care se caracterizează prin analizarea imaginilor unei secvențe specifice de rezonanță magnetică (fast-SENC) care este achiziționat la 11 bate și durează în jur 11-15 minute, comparativ la 45 de durata unui cardiac obișnuit.

La fel, aceasta

Software-ul este capabil de detectarea precoce, localizarea și cuantificarea disfuncției miocardice înainte de apariția simptomelor, ceea ce permite anticiparea bolii â““ un diagnostic tardiv de cardiomiopatie are un tratament mai prost– si tratati pacientii precoce si intr-un mod personalizat, evitand posibilele complicatii si imbunatatindu-le calitatea vietii. În plus, testul este complet inofensiv, deoarece este efectuat fără radiații ionizante sau contrast intravenos.

Unele boli cardiace progresive sunt adesea asimptomatice și pot trec neobservat în testele de diagnostic convenționale. De aici și noutatea acestei tehnologii, care poate detecta precoce leziunile cardiace și poate schimba strategia terapeutică.

Ramón y Cajal va folosi această tehnologie printr-un proiect care va studia funcția miocardică a aproape o mie de oameni care sunt monitorizați. Concret, vor beneficia utilizatorii serviciilor de Cardiologie Adulti si Cardiologie Pediatrica, precum si altii cu insuficienta cardiaca cu fractiune de ejectie conservata gestionati de Serviciul de Medicina Interna.

Acest studiu va fi efectuat și la pacienții cu transplant de măduvă osoasă și cu boli infecțioase precum HIV și COVID persistent. În plus, urmând recomandările ghidurilor europene privind cardiotoxicitatea, această secvență va fi efectuată asupra supraviețuitorilor de cancer de sân și pacienților cu cancer pulmonar care urmează să primească imunoterapie.

Inovație în îngrijireÂ

Serviciul de radiologie al Spitalului Universitar Ramón y Cajal este un pionier în integrarea inovației în procesele sale de îngrijire. Din 2020 colaborează cu Universitatea Politehnică din Madrid printr-o catedra axată pe inovarea în procese și tehnologii pentru sănătate .

Profesioniștii săi dispun de tehnologie imagistică de diagnostic de ultimă oră și integrează instrumente de analiză în procesele sale.liză și procesare a imaginilor mai avansate. De asemenea, este un centru de internship pentru studenții de inginerie biomedicală din diferite universități din Madrid, și desfășoară o activitate științifică și de cercetare importantă, axată în principal pe inteligența artificială și radiomică, domenii în care participă la numeroase proiecte naționale și europene.