Cetăţenii români care doresc să călătorească în Turcia pot găsi noile condiţii de intrare în această ţară pe website-ul Ministerului Afacerilor Externe, la rubrica „Sfaturi de călătorie- Condiţii de călătorie – Turcia”, la pagina http://www.mae.ro/index.php? unde=doc&id=29855&idlnk=3&cat=29919.

Actul normativ privind eliminarea vizelor pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în Turcia pentru o perioadă de până la 90 de zile în termen de 6 luni a fost promulgat pe 7 ianuarie. Măsura este valabilă pentru cetăţenii români posesori de paşapoarte simple. Intrarea în Turcia se face doar pe baza paşaportului, dar cetăţenii români care doresc să călătorească în această ţară sunt sfătuiţi să aibă asupra lor, pe lângă paşaport, şi cartea de identitate, unde sunt precizate date suplimentare de identificare. Au existat cazuri în care cetăţeni români aflaţi pe teritoriul Republicii Turcia au fost reţinuţi de poliţia locală din cauza unor coincidenţe de nume cu cel al unor persoane care au comis infracţiuni pe teritoriul acestui stat. 

Astfel, cetăţenii români care călătoreasc în scop turistic nu mai au nevoie de viză de intrare pe teritoriul acestui stat. Perioada legală de şedere fără viză este de până la 90 de zile.

Nu beneficiază de scutirea de viză cetăţenii români care se deplaseză în această ţară pentru studii, muncă, formare profesională, cercetări ştiinţifice sau alte scopuri similare sau pentru o şedere cu durată mai mare de 90 de zile. Aceştia sunt obligaţi să obţină, în prealabil, viză de intrare pe teritoriul Turciei.

Transportatorii auto pot intra în Turcia doar după ce au obţinut, în prealabil, viza de intrare în acest sens de la Ambasada Republicii Turcia în România.