#Madrid –

UNUL DINTRE PRIMELE STUDII CU REZULTATE FAVORABILE ÎN ACEST DOMENIU

Un grup de neurologi și cercetători de la Spitalul Clínico San Carlos, un centru public din Comunitatea Madrid, a efectuat un studiu clinic pe pacienți cu COVID persistent în care au descoperit că stimularea electrică transcraniană îmbunătățește semnificativ oboseala fizică, una dintre simptomele cele mai invalidante ale acestei boli, conform concluziilor cercetării care au fost publicate în revista „Brain Communications”.

Stimularea electrică transcraniană „este o tehnică neinvazivă, sigură, bine tolerată, și cu bună aderență la tratament de către pacienți, de neuromodulație cerebrală și constă în aplicarea unui curent electric continuu de intensitate scăzută prin electrozi plasați pe pielea scalpului, care urmărește să producă modificări ale conectivității creierului dat fiind că în studiile anterioare am observat modificări structurale și funcționale ale creierului în sindromul post-covid și ipoteza noastră este că această tehnică ar putea produce un efect favorabil la acești pacienți”, afirmă neurologul de la Spitalul Clinic San Carlos, și investigatorul principal, Jordi A. Matías-Guiu.

Cercetarea efectuată de neurologii de la Clinica San Carlos, numită „Modulare cu stimulare transcraniană directă (tDCS) pentru tratamentul oboselii persistente post-COVID”, este una dintre primele care arată rezultate favorabile ale unui tratament la pacienții cu post-covid. sindrom, întrucât boala în prezent nu are tratament și afectează viața de zi cu zi a persoanelor care suferă de aceasta, în unele cazuri tinzând să se cronicizeze.

Studiul a inclus 47 de persoane diagnosticate cu covid persistent sau pe termen lung, dintre care 23 au primit acest tratament, în timp ce restul de 24 au primit tratament simulat. Vârsta medie a participanților a fost de 45,66 ani și 78% erau femei, deoarece afectează mai frecvent femeile de vârstă mijlocie.

Curenți de intensitate scăzută pentru ameliorarea simptomelor

Pacienții care au participat la studiul clinic au primit opt ​​ședințe de curenți de intensitate scăzută timp de 20 de minute pe zi și au fost evaluați imediat după ultima ședință și la o lună după tratamentul cu Scala de măsurare a impactului oboselii modificată (MFIS).”, observând o îmbunătățire considerabilă. cu reducerea oboselii fizice la sfârşitul tratamentului şi cu persistenţa ameliorării după o lună”, adaugă Matías-Guiu.

Cercetătorii de la serviciile de Neurologie și Radiologie ale Spitalului Clinic San Carlos au demonstrat, pentru prima dată, că modificările cognitive care persistă la persoanele cu covid, la un an de la infectare, sunt legate pe termen lung de implicarea structurală și funcțională a creierului. studiu pe care l-au publicat și în revista Brain. Ei au studiat 122 de participanți, dintre care 86 au fost diagnosticați cu covid persistent, care au fost evaluați folosind un set combinat mare de teste neuropsihologice și RMN cu câmp înalt.

În cercetările menționate mai sus, ei au confirmat că modificările creierului prezente la persoanele cu covid persistent și modificările volumului materiei cenușii a creierului au fost asociate cu disfuncții cognitive, cum ar fi neatenția și viteza lentă de procesare a informațiilor. Descoperirea acestor modificări în conectivitatea creierului a sugerat posibilitatea aplicării tratamentului de neuromodulație prin stimulare electrică.

Sursa: Comunitatea Madrid – Neurologii de la Spitalul Clinic San Carlos descoperă că stimularea electrică transcraniană îmbunătățește oboseala fizică în cazul COVID persistent