Uniunea Social Liberala a intrat in greva parlamentara pana la alegeri, in semn de protest fata de putere, care ignora manifestatiile de strada. Liberalii au renuntat la ideea demisiei din parlament si s-au alaturat social-democratilor in actiunea de boicotare a lucrarilor Senatului si Camerei Deputatilor.

Parlamentarii opozitiei isi vor pastra insa mandatul si dreptul de vot, pe care le vor activa doar in situatii de maxima importanta, precum hotarari sau legi privitoare la modificarea legislatiei electorale, motiuni de cenzura sau o eventuala suspendare a actualului presedinte. Liderul liberal Crin Antonescu precizeaza ca greva parlamentara accentuata la care s-au gandit implica renuntarea la indemnizatie, dar nu si la calitatea oficiala de parlamentar, pentru a o putea activa la nevoie.

Greva parlamentara va dura pana cand se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate, a subliniat presedintele PSD, Victor Ponta: „Asteptam ca vocile ratiunii si din partea celor de la putere sa se faca auzite. Evident ca cei care sunt in functii domnul Boc, in primul rand, si ministrii nu vor sa plece cu nici un chip, dar practic incapatanarea lor de a intra intr-un dialog nu face decat sa accentueze blocajul politic”, a declarat Ponta.

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, sustine ca USL declanseaza o actiune iresponsabila, care nu va pune insa in pericol adoptarea legilor in parlament, care functioneaza cu majoritatea parlamentarilor, asigurata de actuala coalitie. Partidul sau respinge organizarea de alegeri anticipate , ca si UNPR, care condisera mai potrivita o remaniere a guvernului, in timp ce UDMR asteapta motivarea Curtii Constitutionale in privinta respingerii comasarii alegerilor locale cu cele generale, pentru a-si exprima un punct de vedere.


Conducerea PDL solicita opozitiei sa abandoneze ideea alegerilor anticipate si lanseaza ideea incheierii unui pact de stabilitate, care sa aduca la aceeasi masa toate partidele parlamentare, subliniind faptul ca Romania nu are nevoie de instabilitate politica, care ar declansa imediat instabilitatea economica, un bun castigat pana acum datorita eforturilor romanilor.