#Spania – Madrid

Ministrul Științei, Inovării și Universităților, Diana Morant, la prezentarea raportului „Femeile și Inovația 2024”.

Ministrul Științei, Inovării și Universităților, Diana Morant, a inaugurat evenimentul de prezentare a raportului „Femeile și inovația 2024”, unde a evidențiat că „astazi sunt mai multe femei care transformă Spania într-o țară mai bună, îndreptându-se și spre egalitatea de gen. în Știință și Inovare”.

În acest sens, Morant a afirmat că Spania a devenit „un motor economic în Europa” datorită „muncii femeilor”. De asemenea, a detaliat că „mai mult de jumătate din locurile de muncă create în ultimul an corespund femeilor” și că „atât baza de cotizare, cât și angajarea permanentă au crescut pentru femei peste cea a bărbaților”.

Ministrul a mai amintit că, „conform ultimului APE din 2023, activitățile tehnice și științifice au impulsionat ocuparea forței de muncă și reprezintă unul din cinci noi locuri de muncă”, iar femeile reprezintă „64% din aceste locuri de muncă”.

Cu toate acestea, el a subliniat că „Spania are o datorie restante: să justifice rolul principal al femeilor în cercetare, știință și inovare astăzi”.

Mai multe femei care lucrează în știință și tehnologie, dar inegalitățile persistăÎn cadrul discursului său, Morant a afirmat că raportul „Femeile și Inovația 2024”, pe care Ministerul Științei, Inovării și Universităților îl realizează bienal din 2020 și care are colaborarea FECYT, „analizează în mod obiectiv locul pe care îl ocupă femeile în domeniile al inovării, un domeniu cu inegalități evidente”.

„Cea mai mare utilitate a lui este să descoperim toți acei ziduri care ne îngrădesc talentul de femei inovatoare. Pentru că, uneori, se progresează mult mai mult punându-ne întrebări decât prin simpla găsire a răspunsurilor”, a spus ministrul.

În acest sens, raportul acordă o atenție deosebită decalajelor de gen și provocărilor la care trebuie să răspundă politicile de egalitate în domeniul C&D&I. Printre principalele sale rezultate, studiul arată că, deși în 2023 erau mai multe femei angajate în știință și tehnologie (34,4%) decât bărbați (29,2%), subreprezentarea acestora în anumite sectoare strategice persistă.

Mai exact, anul trecut, 61,3% dintre companiile din sectorul TIC nu au avut femei angajate. În sectorul de afaceri, în domeniile tehnologice, decalajul de gen nu a fost redus în ultimii ani, iar femeile reprezintă doar unul din trei locuri de muncă.

Femeile încep o afacere pentru a avea un impact pozitiv asupra mediului lorAceastă ediție a raportului include, în premieră, un bloc tematic care culege opiniile a 248 de femei (colectate prin sondaje anonime), patru grupuri de discuții cu 37 de femei și 10 interviuri înregistrate în profunzime.

Marea majoritate a femeilor chestionate (64,5%) asigură că au început în inovare și continuă în ea pentru a produce un impact pozitiv asupra mediului lor. Pe de altă parte, femeile consultate au evidențiat accesul la finanțare (49,6%) printre principalele dificultăți pe care le întâmpină atunci când inovează.

În acest sens, raportul reflectă că femeile ocupă doar 26,4% din locurile de muncă existente în companiile care primesc finanțare prin apeluri de la Centrul pentru Dezvoltare Tehnologică și Inovare (CDTI), principalul agent de finanțare al inovației în companiile spaniole, deși există o îmbunătățirea locurilor de muncă create, cu o creștere de 20 de puncte în 2022 față de anul precedent.

Programele de ajutor ale Agenției de Stat pentru Inovare (AIE) pentru finanțarea inovării arată și o reprezentare scăzută a femeilor, care reprezintă doar 33,6% în proiectele solicitate și 33,3% în cele acordate.

La rândul său, în apelul de proiecte al Institutului de Sănătate Carlos III (ISCIII) pentru dezvoltarea tehnologică în Sănătate în 2022, cererile prezentate de cercetătorii principali sunt aproape de 35% din total, dar pentru prima dată ajung la gen. sold în proiectele acordate, cu 43,8%, cu circa 15 puncte procentuale mai mult decât în ​​2021.

Spania, singura țară din zona noastră fără o diferență de gen în rata antreprenoriatuluiPotrivit raportului, femeile participă în aproape 39% din echipele care promovează crearea de companii bazate pe tehnologie de către Personalul didactic și de cercetare al universităților. În 2019, cifra a fost de 34,9%, astfel că decalajul s-a redus cu 4 puncte procentuale.

Procentul femeilor care încep o afacere a crescut și el în ultimul deceniu, comparativ cu populația feminină, până când a egalat cei 6% pe care îl au bărbații (în 2012 rata era de 4% la femei și 7,3% la acestea). Acest lucru ne face singura țară din zona noastră în care nu există o diferență de gen în rata antreprenoriatului.

Totuși, cercetătorii principali (IP) sunt subreprezentați în universități, deoarece constituie 33% din total. De asemenea, iese în evidență participarea femeilor la sarcinile de sprijinire a inovării: femeile constituie 68,3% din persoanele care se dedică managementului inovării.

Creșterea procentului de femei în consiliile de administrație ale companiilor IBEX-35Raportul reflectă, de asemenea, că în fiecare an crește procentele femeilor în consiliile de administrație ale companiilor IBEX-35. Mai exact, femeile din consiliile de administrație au trecut de la 18,7% în 2015 la 35,7% în 2022, deși procentul femeilor președinte a rămas constant la 8,8% în aceeași perioadă.

La fel, datele arată că 15% dintre companiile de nivel tehnologic înalt sau mediu sunt conduse de bărbați și 11% de femei.

În managementul centrelor tehnologice, deși valorile rămân scăzute, procentul femeilor director s-a dublat în 8 ani, trecând de la 10% în 2014 la 20% în 2022.

Mai multe informatii Femeile și inovația 2024 (PDF) Etichete: Ştiinţă Sursa: Guvernul Spaniei – Morant: „Astăzi, există mai multe femei care transformă Spania într-o țară mai bună, mergând către egalitatea de gen și în știință și inovare”