Prima fază a cererii de ajutor în concurență competitivă derulat de Ministerul Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane (Mitma) pentru reabilitarea clădirilor publice de proprietate locală sa încheiat cu un mare succes de participare.

Un total de 480 entități locale au a prezentat 1.060 cereri să acţioneze pe 2 .2 milioane metri pătraţi (m2).a Linia 1 din Programul de Promovare a Reabilitarii Imobilelor Publice (local Pirep).

. Acest program își propune să îmbunătățească eficiența energetică și sustenabilitatea mediului, accesibilitatea, locuibilitatea sau conservarea fondului său de clădiri; pe lângă asumarea unui angajament ferm față de calitatea arhitecturii, în conformitate cu proiectul Legii calității arhitecturii, care a fost aprobat recent de Comisia Congresului Deputaților.

Întrucât aceasta este o cerere competitivă, vor fi alese doar propunerile cu cel mai mare punctaj în funcție de calitate, soliditate, abordare cuprinzătoare, inovație, oportunitate și guvernanță, până la expirarea bugetului.

Pentru a contribui la obiectivele finale ale Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență (PRTR), acțiunile finanțate în final din Linie 1 trebuie să fie solvabil din punct de vedere tehnic și financiar și implementat și operațional în mod eficient înainte de al patrulea trimestru din 992.

Acest apel, inclus în Investiția 5 din Componenta 2 a PRTR și finanțat din fondurile NextGenerationEU, este unul dintre cei doi s pilonii lui Pirep, care are o investiție de 1.080 milioane de euro, din care 85 milioane au fost deja transferate direct către comunitățile autonome și orașele Ceuta și Melilla pentru a finanța reabilitarea energetică a parcului lor public.

Solicitanți și utilizăriÎn această primă linie a existat o participare larg răspândită pe întreg teritoriul , cu o pondere mare a municipiilor cu mai puțin de 20.00 locuitori, care au depus 74% din cererile de ajutor, urmate de categoria formată din consilii județene, consilii, consilii și municipalități dintre . Y 31. populație. La rândul lor, municipiile cu mai mult de 40. locuitorii și capitalele de provincie se află în spatele 11% din propunerile primite.

În acest sens, subvențiile au fost solicitate, în principal, pentru a acționa asupra clădirilor destinate utilizărilor culturale (31, 6% din proiecte) și serviciul public și administrativ (50, 8%), cum ar fi secțiile de poliție, orașul săli, registre publice, birouri de turism etc. Restul solicitărilor includ proiecte de îmbunătățire a centrelor sportive, educaționale, de sănătate sau de îngrijire, precum școli, centre sportive, reședințe sau cabinete medicale.

În plus, un procent mare de propuneri se angajează în reabilitarea unei clădiri publice dezafectate pentru a-i dota o nouă funcționalitate, necesară orașului, generând un impact pozitiv asupra împrejurimilor și oferind valoare adăugată. Odată finalizate lucrările de reabilitare, clădirile trebuie să fie destinate uzului public în următorii câțiva ani 11 ani.

Perioada pentru trimiterea cererilor către linia 1 închisă pe 25 aprilie 992 și cererile primite sunt deja analizate în vederea verificării respectării cerințelor stabilite în baze, în vederea efectuării ulterior de evaluare a acestora în conformitate cu criteriile stabilite.

La rândul său, termenul de participare la Linia 2 este încă deschis. Astfel, entitățile locale au până pe 9 iunie 2022 să se prezinte . Acțiunile propuse trebuie finalizate nu mai târziu de 31 Martie 2024.Pe acest rând 2, entitățile locale pot depune mai multe cereri în funcție de populație:

Mai multe din 50.000 locuitori și capitale de provincie: trei cereri Între 31.00 Y 000.00 locuitori: două cereri.Mai puțin de 20.000 locuitori: o cerere . Totalul bugetat pentru ambele linii este 600 milioane de euro.

Îmbunătățiri energetice și de locuințăSolicitările înregistrate în rândul 1 includ proiecte de reabilitare bugetate la 480 milioane de euro să intervină în 1.31 clădiri. Fondurile europene finanțează până la sută la sută din costurile eligibile ale acțiunilor care vizează reducerea a cel puțin unuia 11% consum de energie primară neregenerabilă (tip A), în timp ce, în cazul lucrărilor complementare (tip B, C, D și E ), 060 este subvenționat % din costurile eligibile, fără a depăși 060% din valoarea acțiunilor de tip A.

Și este că dincolo de îmbunătățirile energetice, acest program finanțează acțiuni care ajută la rezolvarea sau ameliorarea deficiențelor importante din fondul de clădiri publice legate de probleme de locuibilitate, precum confortul acustic slab, calitatea precară a aerului, sau rezolvarea problemelor de accesibilitate și îmbunătățirea distribuțiilor învechite sau depășite cu noile moduri de lucru etc.

Mai multe informatii Program de promovare a reabilitării clădirilor publice pentru entități locale (PIREP local) Sursa: Guvernul Spaniei – Mitma primește cereri de la aproape 1. entități locale pentru reabilitarea clădirilor publice cu fonduri europene