#Spania – Ministrul în exercițiu al Sănătății, José Miñones, a apărat necesitatea de a continua promovarea, în cadrul UE, a unui răspuns coordonat și echitabil la cancer, una dintre principalele nevoi de sănătate ale cetățenilor europeni și, prin urmare, un obiectiv strategic în construirea Uniunii Europene a Sănătății.

Acest lucru a fost subliniat în timpul discursului său la ceremonia de închidere a Reuniunii la nivel înalt „Provocări în îngrijirea cancerului”, care a avut loc astăzi la Barcelona, ​​ca parte a agendei Președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene.

José Miñones a subliniat importanța abordării cancerului dintr-o perspectivă largă care combină prevenirea, diagnosticul, terapiile, cercetarea și răspunsul la îngrijire și care permite atingerea unei rate de supraviețuire de 70% până în 2030, așa cum a propus Asociația Spaniolă împotriva Cancerului (AECC) .

În acest sens, a evaluat relevanța Planului European de Combatere a Cancerului, aprobat în 2021, document cu care se aliniază Strategia de Cancer a Sistemului Național de Sănătate (SNS) și care a permis și crearea de noi programe precum „Misiunea Cancer”, cu mai multe fonduri și un nou cadru comun de acțiune.

Prevenire, răspuns la îngrijire și terapiiMinistrul în exercițiu al Sănătății a trecut în revistă câteva dintre principalele progrese înregistrate în domeniul prevenției în domeniul oncologiei din Sistemul Național de Sănătate, cazul derulării programelor de screening populațional pentru cancerul de sân și de colon, care sunt deja implementate în toate comunităților autonome, sau promovarea programului de screening al cancerului de col uterin pe întreg teritoriul național.

În acest context, Miñones a reafirmat angajamentul Spaniei față de cele mai recente recomandări ale Consiliului European cu privire la screening-ul cancerului populației și, în acest context, a avansat că țara noastră se află în prezent într-un proces de evaluare a dovezilor de eficacitate a noilor screening-uri cu scopul de a extinderea portofoliului comun de servicii SNS.

De asemenea, el a reamintit rolul cheie pe care îl au obiceiurile și stilurile de viață sănătoase și promovarea sănătății în toate etapele vieții atunci când vine vorba de promovarea prevenției împotriva cancerului, ca „cel mai bun atu pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor.

În ceea ce privește diagnosticele, ministrul în exercițiu al Sănătății a însemnat impulsul dat capacității de răspuns a SNS, grație Planului de investiții în înaltă tehnologie (INVEAT) care, cu o investiție de 795 de milioane de euro din fonduri „Next Generation””, a facilitat achiziția a până la 851 de echipamente, multe dintre ele esențiale pentru diagnosticarea și tratamentul bolnavilor de cancer.

Un program la care se adaugă Planul de implementare a portofoliului SNS Genomics sau Planul de implementare a terapiei cu protoni, care va furniza primele 10 echipe cu această tehnologie sănătății publice spaniole, printr-un acord cu Fundația Amancio Ortega Gaona.

Pe de altă parte, José Miñones a evidențiat și progresele înregistrate pentru protecția grupului de supraviețuitori ai cancerului, cum ar fi aprobarea, între lunile mai și iunie, a uitării oncologice în Spania, cu un pachet de măsuri care să permită discriminarea să fie eliminate din acele persoane care au suferit cancer.

La evenimentul, desfășurat la Palatul Regal Pedralbes din Barcelona, ​​au fost prezenți, printre alte personalități, și ministrul Sănătății al Generalitat-ului, Manel Balcells; delegatul Guvernului în Catalonia, Carlos Prieto; secretarul de stat pentru sănătate, Silvia Calzón; directorul Institutului de Sănătate Carlos III (ISCIII), Cristóbal Belda; directorul general de Sănătate Publică, Pilar Aparicio; directorul general al Portofoliului Comun de Servicii SNS și Farmacie al Ministerului Sănătății, César Hernández; președintele Organizației Europene de Cancer, Andreas Charalambous; și președintele Asociației Spaniole împotriva Cancerului (AECC), Ramón Reyes. De asemenea, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a participat electronic.

Ministrul interimar al Sănătății a vorbit la Reuniunea la nivel înalt „Provocări în îngrijirea cancerului”, desfășurată la Barcelona, ​​ca parte a agendei Președinției spaniole a Consiliului UE.

Etichete: UE Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Miñones susține necesitatea de a promova un răspuns coordonat și echitabil la cancer în contextul UE