#Spania – Ministrul interimar al Apărării, Margarita Robles, s-a deplasat astăzi la Tenerife pentru a vizita zonele afectate de incendiul care a devastat mii de hectare și unitățile cazărmii „Los Rodeos”, două din Armată și un detașament al Unității Militare de Urgență. (UME), primul dislocat în catastrofă.

Robles, care a survolat zonele afectate alături de șeful Statului Major al Armatei (JEME), generalul de armată Amador Enseñat și șeful UME, generalul-maior Javier Marcos, a mulțumit „munca desfășurată de UME și activitatea sa de coordonare. cu echipele de extincție”, printre care se numărau și hidroavioanele Grupului 43 al Armatei Aeriene și Spațiale.

De asemenea, el a apreciat „munca Guvernului Insulelor Canare”, remarcând că „când este o tragedie suntem cu toții uniți și nu există culori politice, există muncă, eficiență și profesionalismul acestor echipe magnifice”.

Incendiul din Tenerife a afectat peste 14.700 de hectare de teren, una dintre cele mai provocatoare din campania din 2023, datorită caracteristicilor sale specifice de orografie complicată și diferite vânturi locale. Un incendiu foarte vorace cu flăcări care au ajuns la 7-8 metri înălțime a fost mediul în care au fost nevoiți să lucreze cei 205 de trupe din UME și 50 de mass-media, inclusiv autospeciale de pompieri, nave-mamă și drone.

Intensitatea incendiului și problemele cu alimentarea cu apă au determinat UME să amenajeze la Izaña un bazin portabil de 12.000 de litri care a fost folosit de elicoptere, o noutate în această extincție de care ministrul Robles a fost interesat în mod deosebit.

PISCINA PORTATAȘeful general al UME a explicat că datorită acestui sistem portabil s-a putut „reduce timpul necesar elicopterelor pentru a colecta apa, de la nouă la trei minute, înmulțindu-și capacitatea de descărcare cu trei”, adăugând că „este ceva ce am învățat și îl vom pune în practică în operațiuni similare.

„Sunt impresionat de pregătirea și modul de acțiune al bărbaților și femeilor din UME, este o unitate care este permanent în operațiuni precum cele pe care le avem în străinătate și are mereu atitudine și capacitate de câștig”, a subliniat Marcos, care A preluat mandatul pe 16 august cu ordinul de a acționa în incendiul din Tenerife.

Șeful Batalionului II de Intervenție de Urgență (BIEM II), locotenent-colonelul José Gallego, și căpitanul Rafael San José, al Companiei de Intervenție de Urgență Naturală (CIEN nr. 24), unul dintre subgrupurile tactice ale cărora a acționat în punctele critice „unde flăcările a ajuns la 7-8 metri înălțime”, i-au fost explicate detalii despre dispozitivul de stingere.

„Operațiunea a durat aproximativ 12 ore ziua și aproximativ 10 ore noaptea. Frontul care a fost oprit în timpul operațiunii de zi a fost de aproximativ 4 km”, a spus căpitanul San José.

La Detașamentul Izaña, Robles a ținut o întâlnire cu personalul implicat în lucrări de stingere, mulți dintre care sunt originari din Insulele Canare și cunosc bine zona incendiului.

De la Observatorul Astronomic și Atmosferic, Robles a putut avea o imagine de ansamblu asupra zonelor arse din parcurile naturale El Teide și Corona Forestal, într-o vizită la care a participat și șeful Comandamentului Insulelor Canare, generalul locotenent Julio Salom, și subdelegatul Guvernului la Santa Cruz de Tenerife, Jesús Plata.

Acolo, ministrul a mulțumit în mod expres „colaborarea mereu cu UME a Armatei”, care în acest incendiu a acordat sprijin cu două autocisterne pentru a facilita hidratarea serviciilor de stingere.

În total, UME are 162 de militari staționați în Insulele Canare, 82 dintre ei în detașamentul ‘Gando’ (Gran Canaria) și 80 în ‘Los Rodeos’.

BARAKING ‘LOS RODEOS’Ulterior, ministrul Robles a mers la Cazarma „Los Rodeos”, care a sprijinit UME și a ajutat autoritățile civile în timpul incendiului, unde a fost primită de șeful Brigăzii „Canarias XVI”, generalul brigăzii Ricardo Esteban, și alți comandanți militari.

Întors la cazarmă, generalul Salom a mulțumit ministrului pentru vizită și a subliniat că „personalul nostru este principalul nostru atu”.

Regimentul 93 Artilerie de Campanie, un Batalion de Elicoptere de Manevra (BHELMA VI) si un detasament din Unitatea de Interventie in Urgente Naturale (UIEM ‘Canarias’) se afla in ‘Los Rodeos’.

Colonelul șef al Regimentului de Artilerie (RACA 93), José Luis Heredero, a explicat că în prezent participă la diverse scenarii „în Letonia, Estonia, Turcia și Lituania” și că pentru artilerişti este „un bun moment profesional”, alături de că ministrul Robles a fost de acord, subliniind „că în țările baltice artileria antiaeriană este fundamentală ca o consecință a războiului din Ucraina”.

Robles și JEME au mulțumit unităților cazărmii „pentru spiritul de sacrificiu și munca pe care o faceți în fiecare zi” și cu o mare „apropiere de cetățeni”, ceea ce îi face pe „spaniolii să se simtă mândri de armata lor, și ei sunt o parte importantă a mărcii Spaniei”, a conchis ministrul.

Ministrul interimar al Apărării, Margarita Robles, în timpul vizitei în zonele afectate de incendiul din Tenerife și la unitățile de la baza Los Rodeos.

Sursa: Guvernul Spaniei – Ministrul Apărării apreciază munca în echipă și coordonarea UME în incendiul din Tenerife