#Spania – Promovarea Registrului Spaniol al Donatorilor de Măduvă Osoasă (REDMO) cu încorporarea tinerilor este obiectivul principal al campaniei „Match Tour”. Un tur pentru dragoste, dragoste pentru viață’, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Măduvă Osoasă, care este sărbătorită în fiecare an în a treia sâmbătă a lunii septembrie.

Ministrul a fost însoțit la eveniment de secretarul de stat pentru sănătate, Silvia Calzón, de directorul general al Organizației Naționale de Transplant (ONT), Beatriz Domínguez-Gil, și de directorul REDMO, Juliana Villa, asistenta diseminatoare Esther Gómez, pacienta cu transplant de măduvă osoasă María Revuelta și Marcos de La Fuente, donator de măduvă osoasă.

În discursul său, Miñones i-a încurajat pe cei mai tineri să fie informați în mod corespunzător cu privire la donarea de măduvă osoasă și să se înregistreze în REDMO, gestionat de Fundația Josep Carreras, prin desemnarea Ministerului Sănătății: „A deveni donator de măduvă osoasă este o decizie curajoasă” Demonstrează solidaritate extraordinară cu orice cetățean al lumii care poate avea nevoie de un transplant și nu are un donator compatibil în mediul lor familial. Cu o bună informare și un mic gest se poate salva o viață.”

Campania face parte din Planul Național pentru Măduva Osoasă (PNMO) și este o inițiativă comună a ONT, a comunităților autonome și a Fundației Internaționale Josep Carreras împotriva Leucemiei.

Inițiativa „Un meci pentru viață” a început în 2019. Anul acesta, campania urmărește să atragă atenția potențialilor donatori mai tineri, între 18 și 40 de ani, în special bărbați, și să ajungă la 500.000 de donatori înscriși la REDMO, în conformitate cu obiectivele propuse. a Planului Naţional pentru Măduva Osoasă.

Un tur al 17 orașe spaniole în 45 de zileMotto-ul ales menține aceeași linie ca și propunerea anterioară, dar se traduce într-o acțiune mai directă. „Match Tour. Un tur de dragoste, dragoste de viață” se bazează, din nou, pe o analogie despre utilizarea aplicațiilor pentru a găsi un partener și dificultățile de a-l găsi pe cel potrivit. Cu această ocazie, va fi un autobuz care, peste 45 de zile, străbate 17 orașe spaniole, la care s-a alăturat Andorra.

După cum se explică în informațiile care vor fi furnizate părților interesate, probabilitatea de a găsi un donator de măduvă osoasă compatibil neînrudit este de 1 la 3.500. Campania urmărește conștientizarea și informarea tinerilor într-o atmosferă relaxată, motiv pentru care se vor desfășura spectacole și jocuri în autobuz. În plus, o echipă de profesioniști din domeniul sănătății va oferi informații specifice despre ceea ce presupune acest tip de donație și va înregistra persoanele care doresc să facă acest lucru ca donatori. Va exista o zonă specifică activată pentru extragerea probelor de la donatorii înregistrați la fața locului.

Orașele, pe lângă Andorra, în care va fi prezentată campania sunt: ​​Barcelona, ​​​​Bilbao, Cáceres, La Laguna, Logroño, Madrid, Murcia, Oviedo, Palma de Mallorca, Pamplona, ​​Salamanca, Santander, Santiago de Compostela, Sevilla, Toledo, Valencia și Zaragoza.

Campania începe vineri în Barcelona și va continua până pe 31 octombrie la Madrid. Adresa de accesare a site-ului creat special pentru aceasta este www.unmatchxunavida.com și acolo vei găsi toate informațiile practice despre traseul autobuzului. Campania poate fi urmărită prin intermediul profilurilor oficiale de social media ale ONT, a organismelor regionale de coordonare a transplanturilor și a Fundației Josep Carreras.

Miñones a subliniat, de asemenea, îmbunătățirea calitativă a tipării PNMO (caracterizarea donatorilor) pentru a crește eficacitatea acestuia. „Este de puțin folos să avem mulți donatori înregistrați dacă nu pot dona mai târziu”, a explicat el. Acest obiectiv se dorește a fi atins și prin întinerirea Registrului și facilitarea încorporării donatorilor de sex masculin pentru a echilibra sexul persoanelor înregistrate.

Datele REDMO demonstrează cu precizie necesitatea includerii bărbaților în registru, întrucât, în 2022, 64% dintre donatori erau femei și 36% bărbați. Cu toate acestea, probabilitatea ca un bărbat să devină un donator eficient o triplează pe cea a femeilor, deoarece acestea sunt cele mai solicitate de echipe, donarea lor fiind legată de rezultate mai bune după transplant. În ceea ce privește vârsta, jumătate din toți donatorii disponibili aveau sub 40 de ani, conform raportului REDMO pentru 2022, iar vârsta medie a donatorilor încorporați în 2022 a fost de 27 de ani.

Îmbunătățirea autosuficienței, adică a capacității de a găsi un donator în Registrul spaniol pentru un pacient cu domiciliul în țara noastră este un alt aspect prioritar pentru PNMO. În acest sens, obiectivul este de a se asigura că 35% din transplanturile de măduvă osoasă de la donatori nerudenți din Spania sunt efectuate cu donatori înregistrați în REDMO. Până în acest an, autosuficiența noastră este de 34%. În 2012, abia a ajuns la 4%.

Donarea măduvei osoase în cifreȚara noastră are deja peste 480.000 de donatori de măduvă osoasă în REDMO (de la 1 septembrie 2023). La acestea se adaugă 62.409 de unități de sânge din cordonul ombilical stocate în Spania, 8% dintre cele stocate în lume (804.832), fiind cel mai mare record din Europa și al treilea la nivel global, după Statele Unite și Taiwan.De când ONT a lansat PNMO la sfârșitul anului 2012 și până astăzi, numărul donatorilor aproape s-a înmulțit cu 5 (de la 107.000 la peste 480.000), iar donațiile efective au crescut cu 800% (de la 35 în 2012 la 320 în 2022) .În prima jumătate a anului 2023, au fost făcute 209 donații efective. Creșterea donațiilor efective (30% în 2022 și 30% în 2023) plasează REDMO pe locul 4 în Europa și pe locul 11 ​​la nivel mondial în ceea ce privește eficiența.Există peste 40 de milioane de donatori de măduvă osoasă înregistrați în lume. Când o echipă medicală solicită un donator, REDMO îl caută în toată lumea.Solicitările de donații efective de la donatorii REDMO de către registrele internaționale au crescut cu 40% anul trecut față de 2021.În prezent, timpul mediu de căutare pentru a găsi un donator compatibil prin REDMO este de 27 de zile.REDMO este singurul program oficial din Spania responsabil cu gestionarea bazei de date a donatorilor de măduvă osoasă, date care sunt primite direct de la Comunitățile Autonome; căutarea la nivel mondial de donatori compatibili pentru pacienții spanioli și coordonarea transportului de măduvă osoasă, sânge periferic sau sânge din cordonul ombilical de la locul de recoltare la centrul de transplant. REDMO primește, de asemenea, solicitări de căutare a donatorilor spanioli compatibili pentru pacienții străini transmise de registrele din alte țări.

Ministrul Sănătății, José Miñones, în timpul prezentării campaniei (Piscina Moncloa)

Sursa: Guvernul Spaniei – Miñones prezintă „Match Tour”, noua campanie a Ministerului Sănătății de promovare a donării de măduvă osoasă