#Spania – Acest lucru a fost evidențiat în timpul discursului său la Reuniunea la nivel înalt „Un cadru cuprinzător pentru reducerea obezității infantile în UE”, care a avut loc astăzi la Centrul de Conferințe din Palma, ca parte a agendei Președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene. .

După cum și-a amintit Miñones, copilăria și adolescența sunt etape deosebit de vulnerabile, în care se formează multe dintre obiceiurile care însoțesc oamenii de-a lungul vieții; Din acest motiv, a explicat el, trebuie implementate măsuri specifice pentru promovarea sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor.

Este cazul, a detaliat el, al Planului Strategic Național de Reducere a Obezității Infantile (2022-2030), elaborat de Guvernul Spaniei, în colaborare cu Fundația Gasol, și al cărui obiectiv este reducerea excesului de greutate și a obezității în copilărie. și adolescenții în Spania cu 25% în următorul deceniu.

După cum a amintit ministrul interimar, acest Plan, în care colaborează până la 15 ministere, grupuri și asociații din sector, OMS și UNICEF, constituie o „foie de parcurs” cu 200 de linii de acțiune, pentru atingerea obiectivului de a construi o „Spanie în Plan Bien”.

În cadrul Planului Strategic 2022-2030, și cu intenția de a „acționa acolo unde tinerii noștri se dezvoltă și interacționează”, Ministerul Sănătății, prin Fundația de Stat pentru Sănătate, Copilărie și Asistență Socială (CSAI), și Înaltul Comisar împotriva Child Poverty au lansat programul „Patios Abiertos-En Plan Bien”; un proiect care subliniază importanța entităților locale pentru promovarea sănătății.

Destinat băieților și fetelor între 6 și 11 ani și familiilor acestora, promovează obiceiurile sănătoase într-un mod cuprinzător prin deschiderea și revitalizarea locurilor de joacă și a dotărilor centrelor de învățământ în timpul orelor non-școlare, cu activități legate de exercițiul fizic, nutriție, odihnă sau bunăstare emoțională, printre alte aspecte.

Un proiect care se află în acest an la al doilea an de viață, la care participă în total 30 de centre și care, a avansat Miñones, va servi pentru ca Ministerul Sănătății și Fundația Gasol să poată efectua și o evaluare a acțiunilor care se desfăşoară.dezvoltarea şi impactul acestuia asupra populaţiilor în care a fost implementat programul.

Ministrul Sănătății a reafirmat angajamentul Guvernului față de răspunsul la obezitatea infantilă, în interiorul și în afara Spaniei, nu doar acordându-i prioritate în agenda de sănătate a Președinției Consiliului UE odată cu desfășurarea reuniunii la nivel înalt care a avut loc. în această săptămână la Palma, ci prin solicitarea unui aviz de la Comitetul Economic și Social European care recunoaște urgența și importanța luptei împotriva obezității infantile.

În cuvintele lui José Miñones, Președinția Consiliului UE reprezintă și o oportunitate de a conduce o reflecție strategică asupra problemelor pe care Uniunea Europeană trebuie să le prioritizeze prin măsuri și planuri concrete, printre care trebuie să se numără și lupta împotriva obezității infantile.

În acest sens, ministrul în exercițiu al Sănătății a subliniat și impactul pe care obezitatea îl are asupra apariției altor boli.

asociate, cum ar fi diabetul precoce, diferite tipuri de cancer, boli cardiovasculare, precum și impactul lor negativ asupra sănătății mintale.

După cum se reflectă în Studiul PASOS, prezentat de Fundația Gasol, 29% dintre băieții și fetele din Europa sunt supraponderali, iar Spania se numără printre țările din Uniunea Europeană cu cea mai mare prevalență a obezității, cu aproape 18%.

La eveniment au mai participat, printre alte personalități, delegatul Guvernului în Insulele Baleare, Aina Calvo; secretarul de stat pentru sănătate, Silvia Calzón; ministrul sănătății din Insulele Baleare, Manuela García; directorul Departamentului de Sănătate Publică și Mediu al OMS, María Neira; înaltul comisar împotriva sărăciei copiilor, Ernesto Gasco; primarul din Las Palmas de Gran Canaria, Carolina Darias; directorul Fundației CSAI, Óscar Díaz; și președintele Fundației Gasol, Pau Gasol.

Ministrul Sănătății, José Miñones, în timpul discursului său la eveniment

Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Miñones: „Cheia pentru promovarea sănătății este de a promova o cultură a prevenirii și de a genera un mediu care promovează obiceiuri de viață sănătoase”