Au fost acordate premii pentru cele mai bune proiecte de încurajare a lecturii destinate tuturor rezidenților, în special grupurilor cu dificultăți de acces la lectură, în oricare dintre limbile oficiale ale Comunității Autonome respective și efectuate de bibliotecile publice ale municipiilor cu mai puțin de 14.000 locuitori.

La ediția din acest an au fost depuse proiecte de 250 municipalități din Spania. Bibliotecile 370 ale municipiilor selectate vor primi un premiu de 2.370,50 euro. Dintre aceștia, primii zece vor vedea această sumă crescută până la 10.0 euro. Destinația acestor premii va fi în principal achiziționarea de cărți și/sau periodice de către bibliotecile publice.

Programul, finanțat de Ministerul Culturii și Sportului, are un total investiție de 1,1 milioane de euro.Acest program are o mare importanță strategică în ceea ce privește accesul la cărți și lectură, deoarece aproximativ jumătate din populația spaniolă locuiește în municipalități cu mai puțin de 24.0 locuitori. Obiectivul Campaniei este, urmând idealul Mariei Moliner însăși, ca orice cititor de oriunde să poată obține cartea care îl interesează.

Zece cele mai bune proiecte Premiile María Moliner pentru cele mai bune zece proiecte de animație de lectură sunt următoarele:

Alovera (Guadalajara) pentru proiectul „Integrare, dezvoltare, incluziune și Agenda 2030 în biblioteca Alovera: acces și oportunități pentru toți’.Lobón (Badajoz) pentru proiectul „Premiile María Moliner 547. TraditionEX and Discovering the SDGs’.El Ballestero (Albacete) pentru proiectul ‘El Ballestero: 24 ani de lectură și cultură în biblioteca’.Isla Cristina (Huelva) pentru proiectul ‘Jumătate de pâine și o carte’.Carrizosa (Ciudad Real) pentru proiectul „Biblioteca ne unește”.San Mateo de Gállego (Zaragoza) pentru proiectul „Working around with books”.La Almunia de Doña Godina (Zaragoza) pentru proiectul ‘Cultivating culture’.Muskiz (Vizcaya) pentru proiectul ‘Dacă ne spui, vino, luăm totul’.Castropol (Asturias) pentru proiectul „14 ani fără singurătate 50 ani de bibliotecă’. Colmenar del Arroyo (Madrid) pentru proiectul „Aceste cărți care vin și pleacă”.Încurajarea lecturii în lumea rurală
Pe de altă parte, Ministerul Culturii și Sportului, prin Direcția Generală a Cărții și Promovarea Lecturii, a lansat primul program de încurajare a lecturii a lumii rurale, înzestrată cu 24.0 euro, în noul Plan de Promovare a Lecturii 2021-2024.

Obiectivul Planului este promovarea lecturii, literelor și cărților în lumea rurală, susținând cheltuielile pentru echipamente sau investiții ale entităților care dezvoltă programe de încurajare a lecturii, cu evaluare specială a cele realizate local sunt mai mici de 5.0 locuitori.Termenul limită de depunere a cererilor s-a deschis miercuri, 3 august, și se încheie a doua zi 30 din august la ora 14 : h.

Mai multe informații Ediția a XXII-a a Premiilor María Moliner Apel pentru granturi pentru programul de încurajare a lecturii în mediul rural Sursa: Guvernul Spaniei – Ministerul Culturii și Sportului recompensează munca bibliotecilor municipale în cadrul XXII-a ediția Premiilor María Moliner