#Spania – Fotografie de familie a participanților la acordul de reformare a sistemului european de migrație și azil (Ministerul de Interne)

Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, în calitatea sa de președinte interimar al Consiliului Miniștrilor de Interne al UE, a mulțumit „disponibilitate de acord, responsabilitate și flexibilitate” ceea ce cei 27 au arătat că vine „la un pact transcendental care ne va permite să continuăm construirea unei Europe mai bune”.

Grande-Marlaska a descris „istoric” acest acord politic „pe o problemă cheie” pentru Uniunea Europeană, „care de mulţi ani a fost o cauză de dezbinare” dintre cei 27. „Am ajuns la acest acord după ani de negocieri, deosebit de intense în perioada de șase luni a președinției spaniole, care a plasat acest pact de migrație ca primă prioritate.”a adăugat.

Ministrul se va întâlni mâine prin videoconferință cu ambasadorul Spaniei în Reprezentanța Permanentă a Uniunii Europene, Marcos Alonso, și cu directorul general pentru Relații Internaționale și Imigrare, Elena Garzón, pentru a mulțumi munca echipei spaniole de negociere de la Madrid și Bruxelles. .

„Munca lor a permis deblocarea Pactului în octombrie, odată cu aprobarea poziției Consiliului în Regulamentul de criză, și a făcut posibilă ajungerea la acordul de astăzi.”și-a amintit Grande-Marlaska.

Trei ani de negocieriPactul privind Migrația și Azilul este o propunere legislativă, alcătuită din cinci regulamente, realizată de Comisia Europeană în septembrie 2020, cu scopul de a oferi noi soluții juridice și politice pentru a răspunde nevoilor și provocărilor pe care le prezintă fluxurile migratorii către Europa. Consiliul și-a ajuns la poziția cu privire la aceste cinci regulamente în iunie 2022, iunie 2023 și octombrie 2023, iar între timp au fost purtate negocieri cu Parlamentul European pentru a conveni asupra unei poziții comune.

Cele cinci reglementări afectează toate fazele gestionării azilului și migrației: controlul sosirilor ilegale; preluarea datelor biometrice; procedurile de depunere și procesare a cererilor de azil; regulile pentru stabilirea statului membru responsabil pentru procesarea unei cereri de azil; cooperarea și solidaritatea între state; și gestionarea situațiilor de criză.

Noile reguli, odată adoptate, vor face sistemul european de azil mai eficient și vor spori solidaritatea între statele membre, reducând povara acelor state de prima intrare în care este concentrată cea mai mare parte a migrației.

Acordul dintre Consiliu și Parlamentul European va permite continuarea lucrărilor în următoarele săptămâni cu privire la detaliile tehnice ale articolelor, pentru ca rezultatul să fie prezentat Coreper pentru revizuire și confirmare finală în 2024.

Mai multe informatii Normele UE privind azilul și migrația Uniunea Europeană deblochează Pactul privind migrația și azilul (10.4.2023) Etichete: UE Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Consiliul și Parlamentul European ajung la un acord pentru reformarea sistemului european de migrație și azil