Mesajul premierului, Giorgia Meloni, către părintele Maurizio Patriciello, preot paroh al Parohiei San Paolo Apostolo di Caivano (Napoli), cu ocazia Sfintei Liturghii în memoria lui Giuseppe Salvia, director adjunct al închisorii Poggioreale din Napoli, ucis la 14 aprilie 1981.

****

Dragă Don Maurice,

Îți mulțumesc pentru scrisoarea ta și pentru cuvintele tale de afecțiune și încurajare. Italia nu s-ar putea lipsi de oameni ca tine care, în fiecare zi, se pun în slujba comunității lor și nu se resemnează cu ideea că nimic nu poate fi schimbat. Bărbați și femei care nu se pot întoarce, care nu se gândesc de două ori să se implice și care știu că faptele bune nu sunt inutile, ci dau roade.
Speranța și binele sunt contagioase: se răspândesc și schimbă radical ceea ce ajung. Ca lumina unei lumânări în întuneric, pe care nici măcar întunericul din lume nu o poate stinge. Giuseppe Salvia, de care vă veți aminti astăzi în celebrarea euharistică, a fost și este o lumină. Una dintre acele multe lumini, acele multe „lumânări” care luminează întunericul.

Giuseppe a slujit statul cu onoare și nu și-a plecat capul în fața aroganței criminalului care, în acel moment, se credea un neatins deasupra legii și instituțiilor. Giuseppe a dovedit că nu a fost cazul. Nu a făcut compromisuri, și-a făcut datoria până la capăt și și-a plătit alegerea cu viața. Dar jertfa lui nu a fost în zadar, pentru că lumina lui a luminat și continuă să lumineze eforturile multora, mai ales în comunitatea voastră. O comunitate, desigur, care are de înfruntat greutățile și problemele ei, dar care nu este condamnată. Chiar și cea mai complexă realitate poate să se ridice din întuneric și să strălucească cu o nouă lumină. Se poate face, tot urmând exemplul lui Iosif, care nu a încetat niciodată să-și facă datoria. In fiecare zi.

Aceasta este cea mai mare învățătură pe care ne-a lăsat-o Salvia: nu faceți ceea ce este convenabil sau ceea ce este mai util, ci doar ceea ce este corect. Și pentru noi a fost corect să ne asigurăm că legislația anti-mafia, pornind de la închisoarea dură, imaginată și construită de Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, poate continua să funcționeze și să fie un instrument fundamental în mâinile statului pentru combaterea crimei organizate. . Un semnal clar și puternic pentru a spune că Statul este acolo și nu intenționează să dea înapoi.

Lupta împotriva fiecărei mafie continuă și vom face tot posibilul pentru a o câștiga.

Sursa: Mesaj al președintelui Meloni către părintele Maurizio Patriciello