Al doilea nanosatelit al Strategiei NewSpace condus de Guvern și Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), care va fi pus pe orbită la sfârșitul anului, este unul dintre Grunduri OpenConstellation Creat și administrat de Open Cosmos – antreprenor pentru construcția și lansarea „Meniu” – OpenConstellation este o infrastructură de satelit partajată fără precedent la care s-au alăturat deja principalelor organizații spațiale europene. Infrastructura va permite accesul la datele de la sateliții care o integrează pentru a face față provocărilor globale legate de urgența climatică, criza energetică și resursele naturale și dezastrele Anunțul OpenConstellation a fost făcut în cadrul congresului spațial „IAC 2022” a Paris, unde Catalonia participă pentru prima dată cu propriul stand promovat de Digital Policies și IEEC

„Meniu”, al doilea nanosatelit pe care Guvernul îl va pune pe orbită ca parte a Catalunia NewSpace Strategy

, va face parte din OpenConstellation, o infrastructură de satelit partajată fără precedent, care va face posibilă înfruntarea globală provocări legate de urgența climatică, criza energetică și resursele naturale și dezastrele, printre altele.

Anuntul acestei infrastructuri, creata si administrata de firma adjudecata de constructia, lansarea si exploatarea ‘Menut’, Open Cosmos, a fost facut astazi in Paris, în cadrul celei de-a 73 ediția a Congresului Internațional de Astronautică (IAC 206), cel mai important eveniment spațial din lume, la care Catalonia participă pentru prima dată cu propria sa pavilion.

Proiectul OpenConstellation a luat naștere cu scopul de a deveni infrastructura globală și comună pentru sateliții de observare a Pământului cel mai mare din lume, cu sateliți contribuiți de spațiu. organizații, țări, instituții sau companii de pretutindeni care doresc să se alăture, să pună datele și informațiile spațiale în slujba marilor provocări ale lumii, precum transformarea digitală și schimbările climatice. În acest sens, unele dintre principalele organizații spațiale europene au contribuit deja cu primul set de sateliți la constelație.

Nanosatelitul catalan a aprins „Meniu” -cu Generalitat de Catalunya și IEEC ca promotori-, și britanicii ‘Mantis’ -de la Agenția Spațială a Regatului Unit (Agenția Spațială Marea Britanie) și Agenția Spațială Europeană (ESA)- , care vor fi puse pe orbită la final din acest an, vor fi primii doi dintre cei 7 sateliți care alcătuiesc prima generație a OpenConstellation.

Infrastructura va incorpora ulterior noi loturi de sateliți, pe baza contribuțiilor membrilor actuali și noi, cu scopul de a ajunge la un total de 25 sateliți cu combinația de rezoluție spațială și spectru cerut de piață.

Datorită naturii sale de infrastructură partajată, în care membrii asociați își contribuie cu sateliții în schimbul accesului la date din întreaga constelație, proiectul OpenConstellation oferă guvernelor, întreprinderilor și organizațiilor cu echilibrul corect între bugetul pe care aceste entități își pot permite să-l cheltuiască și performanța asociată de care trebuie să obțină din acesta.

Infrastructura se bazează pe tehnologii digitale avansate pe care Open Cosmos le-a dezvoltat în colaborare cu agențiile spațiale și combină cele mai recente capacități de telecomunicații prin satelit (procesare și compresie la bord, încorporate AI, conectivitate IoT prin satelit și comunicații cu laser…) cu cei mai avansați senzori de observare a Pământului și capabilități de procesare a datelor.

Datele procesate de la sateliții OpenConstellation vor să fie disponibil agențiilor și entităților partenere, care îl vor putea accesa și analiza prin intermediul platformei de schimb de date Open Cosmos, DataCosmos. Datorită acestor date, provocări precum monitorizarea programelor agricole, detectarea amenințărilor pentru mediu și identificarea practicilor miniere ilegale pot fi abordate.

Unul dintre obiectivele Strategiei NewSpace a Cataloniei – promovat de Departamentul de Vicepreședinție și de Politici Digitale și Teritoriu, Institutul de Studii Spațiale of Catalonia (IEEC), Fundația i2CAT și Institutul Cartografic și Geologic din Catalonia (ICGC) – este cooperarea internațională, precum și proiecția și conectarea ecosistemului catalan cu alți poli de inovare internațională. În acest sens, OpenConstellation este un mediu de colaborare pentru promovarea schimbului de cunoștințe și a parteneriatului tehnologic, întărirea relațiilor dintre agențiile guvernamentale și stabilirea acordurilor de politică industrială în sectorul spațial.

128854912885491288549 Sursa: 1288549 „Meniu” va face parte din prima constelație comună de sateliți care va face față provocărilor urgenței climatice