Președintele Generalității, Pere Aragonès i Garcia, a evidențiat astăzi de la New York industria agroalimentară catalană, unde a a susținut că „ Catalonia este un cluster de referință în Europa în producția de alimente și băuturi de calitate”. „Este primul sector al industriei catalane și reprezintă aproape 13% din PIB, cu o implementare și impact socio-economic pe întreg teritoriul și un foarte ridicat capacitate de export, de aproape . milioane de euro „, a explicat el. Președintele a revendicat produse catalane la New York. (Foto: Arnau Carbonell) Cu ministrul Acțiunii Climatice, Alimentației și Ruralului Agenda, Teresa Jordà i Roura, șefa Guvernului a condus un eveniment organizat de Prodeca și Delegația Guvernului în Statele Unite „ pentru a consolida relația dintre produsele catalane și piața nord-americană ”.Evenimentul a reunit distribuitori, bucătari, directori de achiziții din lanțurile hoteliere, supermarketuri și mass-media din Statele Unite și a fost articulat cu o recepție gastronomică cu produse catalane.Cu acest eveniment de la New York se deschide o etapă pentru consolidarea strategiei de promovare a produselor și gastronomiei catalane pe piața nord-americană , printr-un plan de promovare al Prodeca (Promotora dels Aliments Catalans), în coordonare cu Delegația Guvernului în Statele Unite, și ACCIÓ. Acest plan se concentrează pe 3 axe: Creșteți valoarea percepută de profesioniștii din alimentația catalană sector pe această piață. Creșterea cererii de produse agroalimentare catalane, precum și a numărului de companii catalane care exportă în SUA. Stabiliți un cadru de relație și colaborare cu agenți nord-americani în jurul gastronomiei catalane asociate cu valorile Dietei Mediterane. Degustare profesională de vinuri de proprietate catalanăAmbasadorul vinului Lucas Payà, fostul somelier al restaurantului elBulli al lui Ferran Adrià, a condus o degustare profesionistă magistrală de vinuri catalane. Calificarea vinului de moșie este cea mai înaltă recunoaștere pe care o poate obține un vin în Catalonia. Are caracteristici calitative deosebite și trebuie să respecte o serie de cerințe foarte stricte: provin din podgorii cu un randament de producție mai mic decât cel al soiului din Denumirea de Origine de care aparțin, învechitează în butoaie de stejar cu o capacitate maximă de 295 litri și să-i efectueze îmbătrânirea exclusiv în cizme. Toate aceste elemente fac posibilă stabilirea unei trasabilități specifice cuprinzătoare de la producție până la comercializare, care garantează vinuri unice, exigente și sublime. În prezent, Catalonia are vinuri de proprietate și la New York am putut degusta șase dintre ele: Coma Blanca și Clos Fontà de la Celler Mas d’en Gil (DOQ Priorat), Edetària negru, de la Celler Edetària (DO Terra alta), Teixar, de la Celler Vinyes Domènech (DO Montsant), Vin de la Finca Mogador de Clos Mogador (DOQ Priorat) și Mas de la Rosa, de la Celler Vall Lach (DOQ Priorat).

Explicați gastronomia catalană ca fapt culturalL La eveniment a participat și criticul gastronomic Colman Andrews, care s-a ocupat de abordarea rolului bucătăriei catalane și a implicațiilor acesteia în revoluția gastronomică a acestui secol. Andrews a servit ca gazdă pentru publicul din New York. Bucătarul Nicolàs López și americanca Carolina Gómez au condus participanții printr-o demonstrație de tapas cu produse emblematice din cămară catalană. Conservele, brânzeturile, cârnații, produsele gourmet din sectorul Fine Food, precum și alte alimente de la companii de producție cu sediul în Statele Unite au fost protagoniști, alături de celelalte două cele mai puternice binome exportatoare de agroalimentare catalană: vin și alimentație. ulei de măsline extravirgin. În sfârșit, la eveniment a participat și regizoarea catalană stabilită la New York, Laia Cabrera, cu o proiecție captivantă a peisajelor catalane.

Catalunia, epicentrul dietei mediteraneene Dieta mediteraneană a devenit o paradigmă de referință pentru alimentația sănătoasă și Catalonia are elemente de valoare adăugată de valorificat pe această piață, în special datorită bucătarilor de renume mondial care au devenit repere gastronomice și ambasadori pentru produsele și tehnicile cu timbru catalan. Una dintre caracteristicile definitorii ale gastronomiei catalane este transversalitatea și interdisciplinaritatea acesteia. naritate Cu aproximativ 41. firme specializate, acopera o gama larga de activitati ca un sector economic și configurează un larg lanț valoric în jurul faptului alimentar. În ultimii ani, gastronomia catalană s-a consolidat ca una dintre activitățile economice strategice ale țării noastre cu perspective de creștere pentru viitor.Din perspectivă internațională, gastronomia catalană a a fost perceput ca acel sector legat de excelență și de cele mai renumite figuri culinare la nivel internațional. De exemplu, Catalonia are 48 restaurante cu stele Michelin.produse alimentare catalane, bine prezentă în Statele UniteIndustria agroalimentară catalană este principalul sector economic din Catalonia și unul dintre cele mai dinamice sectoare de export a economiei catalane, după cum arată creșterea susținută în ultimii ani atât a volumului, cât și a valorii vânzărilor de alimente și băuturi în străinătate: de la Exporturile agroalimentare catalane au crescut cu 85,16% en valoare și a 48,09% din volum.Statele Unite ale Americii au o pondere foarte semnificativă pentru industria alimentară și Băuturi catalane: în anul 1339 au devenit a 9-a destinație a tuturor exporturilor catalane. Este, de asemenea, prima piață pentru vinuri și cave și a 5-a pentru uleiuri vegetale și produse Fine Food. În ultimii zece ani, vânzările de mâncăruri catalane în Statele Unite au crescut vertiginos 125%. 559579455957945595794 Sursa: Președintele Aragonès: „Catalunia este un grup de referință în Europa în producția de alimente și băuturi de calitate”5595794