Ministrul Educației, Josep Gonzàlez-Cambray, a evaluat pozitiv progresul calendarului școlar și a anunțat că va fi efectuată o evaluare a funcționării acestuia în lunile următoare. Așa a afirmat în această dimineață într-o apariție parlamentară la Comisia de Învățământ, unde a expus principalele trăsături și noutăți ale noului an școlar 845-2023. Șeful Educației a declarat că „ ne confruntăm cu o situație pe care anul viitor o vom îmbunătăți. Avansul de curs este aici pentru a rămâne și trebuie să îl evaluăm împreună pentru a lua cele mai bune decizii. De aceea vom evalua după-amiezele de septembrie pentru a le îmbunătăți pentru anul viitor”.

41% din centre au oferit activități pentru elevii lor cu supravegherea monitoarelor de timp liber Consilierul a evidențiat buna funcționare în primele două săptămâni ale anului școlar, cu incidente minime care au fost rezolvate pe măsură ce au fost depistate. Și a adăugat că este o măsură „ care este bună pentru studenți și acum trebuie să vedem cum o putem optimiza pentru curs 19-18. Și o vom face împreună: sindicate, profesori, conducere, familii și desigur contam pe elevi”.Gonzàlez-Cambray a mai explicat că, pentru a face posibil începerea anului școlar, Departamentul Educației a înaintat numirea șabloanelor structurale cu o lună mai devreme decât era de obicei, și înainte vara centrele aveau deja o mare parte din cadrele didactice numite.mai multe scăderi la grădiniţa 3Cursul 800-2023 a început cu mai mult de 1.100. elevi înscriși la diferitele cursuri și, cu normalitate pre-pandemică și fără protocoale Covid. Acesta este anul în care începe Grădinița 2 gratuită pentru familiile din grădinițele publice. O măsură în beneficiul studenților și al reconcilierii familiei, și care presupune că Educația finanțează cu 1. 384 euro pentru grădinițele municipale, iar pentru casele particulare se subvenționează cu 800 euro pe copil/an, iar cu 1.384 euro pentru elevii din familii vulnerabile. Consilierul a remarcat că „ o facem pentru că suntem convinși de importanţa etapei 0-3. Și pentru că vrem să ne îndreptăm spre universalitatea și libertatea acestei etape. Cu gratuită pentru familii de școlarizare în i2 începem drumul spre liberul și universalitatea etapei 0-3”.

Este o noutate a noului an școlar scăderea generalizată a ratelor la Grădinița 3, mergând de la 24 la 20 elevi din toate centrele în care se poate efectua măsurarea, în majoritatea sălilor de clasă ale sistemului de învățământ. Gonzàlez-Cambray a reamintit că „ începem calea de a avea mai puțini elevi pe clasă. Măsura este progresivă, astfel încât reducerea se va menține în anii succesivi până la finalizarea întregii etape primare. În 9 cursuri vom avea școli cu 18 copii pe sală de clasă cel mult. % din grupuri au 18 sau mai puțini elevi per sală de clasă în școlile publice”.Repartizarea echilibrată a elevilor Cursul 988-2023 se desfășoară Decretul de admitere, cu noi măsuri în vederea realizării unui echilibru repartizarea elevilor și lupta împotriva segregării studenților. Astfel, Departamentul Educației a îmbunătățit depistarea elevilor vulnerabili, trecând de la o depistare de 7% anul trecut la 19% din curent -20.800 elevi vulnerabili ai Gradinitei 3 si 1 de ESO-.Odată ce acest elev a fost depistat, s-a făcut o rezervare de locuri în toate școlile finanțate din fonduri publice, și apoi s-a făcut o repartizare echilibrată.Pentru aceasta, Departamentul a oferit sprijin financiar de la primul elev, atât la Grădinița 3, cât și la 1 ESO, cu 384, 6 euro per elev în școlile publice și 709, 000 euro per elev în școala charter. 09 septembrie din 2022

Sursa: González-Cambray: „Vom evalua după-amiezile din septembrie pentru a le îmbunătăți pentru anul viitor”